Игор Сечин /ляво/ и Алексей Милер. Снимка: БГНЕС

Проектът за газопровод „Набуко“, по който се планира да се транспортира газ от Каспийския регион за Европа, като се заобикаля Русия, няма никаква перспектива, е убеден руският вицепремиер Игор Сечин, пише РИА Новости.

Предвид оценките на туркменистанската страна и на европейските експерти, и на световните експерти, текущата конюнктура на газовия пазар ни позволява да кажем – и аз казвам това без сарказъм, „Набуко“ няма перспектива, заяви Сечин пред журналисти.

„Няма перспектива за реално увеличаване на обемите (транспортиран газ), което прави невъзможно искането за реализиране на проекта „Набуко“. За това можем да забравим до определен момент на ръст на икономиката“, смята руският вицепремиер.

Райнхард Мичек, управляващ директор на консорциума Nabucco Gas Pipeline International GmbH., създаден за реализацията на проекта „Набуко“, заяви миналата седмица, че консорциумът разчита да започне строителството на газопровода в 2012 г. и първият газ по него да тръгне през 2015 г. По думите му участниците в проекта очакват значителни обеми газ от Азербайджан, Туркменистан и Ирак за запълване на газопровода.

От своя страна Сечин отбеляза, че „през това време ще започне да действа „Северен поток“, ще има напредък по „Южен поток“. При това „Южен поток“ по думите му „ще има приоритет по отношение на сроковете, източниците на доставките“.

„Изводът е следният: „Набуко“ няма перспектива“, подчерта Сечин.

Проектът „Набуко“, оценяван на 7,9 милиарда евро, предвижда газ да се транспортира от Каспийския регион, заобикаляйки Русия, през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Дългият 3300 км газопровод е планиран за пренос на 31 милиарда куб. м газ годишно, което ще представлява под 5% от нуждите на ЕС от газ през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase