Снимка: БГНЕС
fallback

Андре Гейм и Константин Новоселов са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за физика, съобщи Ройтерс.

Отличието им се присъжда за "новаторски експерименти във връзка с двуизмерния материал графен".

Двамата учени доказаха, че въглеродът в извънредно тънка форма – с дебелина само един атом, има изключителни свойства, произтичащи от квантовата физика.

Графенът представлява двумерна структура от въглеродни атоми, съединени в кристална решетка. Материалът притежава висока здравина и както се надяват учените, в бъдеще той ще може да се ползва в най-различни области.

Гейм и Новоселов работят в университета на Манчестър.

Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Тя ще бъде връчена на 10 декември, в деня на смъртта на Нобел, от краля на Швеция Карл ХVI Густав на церемония в Стокхолмската концертна зала.

Тя е на стойност 10 милиона  шведски  крони, или 1,4 милиона щатски долара.        
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 13 години

От интервю с Андре(й) Гейм: Себя я считаю европейцем. И процентов на 20 кабардинобалкарцем.Все мы живем на одном маленьком и тесном шарике. И в какой точке этого шарика работать, не так важно. Главное - чтоб в этом был смысл.Човека е умен и не робува на националистически глупости.

27

Гаро

преди 13 години

Пак русофобия у някои пишещи неграмотници! Manchester,UK не е в Америка, умнико 9, трябвяше да го знаеш поне от футбола. Van Glock, на афиша пише как се казва момчето. Ainstein, по-рано не се ли подписваше Einstein? За да си руски учен, съвсем не е задължително да си чистокръвен руснак. На олигото 14 ще кажа,че Русия има десетки нобелисти:Мечников,Павлов,Прохоров, Басов и др. Албания има двама. А, колко бяха българските? Докато има ***, които могат да напишат "кочинката на БАН" няма да има!

26

Mango

преди 13 години

"са присъщи за роми и мисилмани" и за...СТРАНДЖАТА!

fallback