Снимка: БГНЕС
fallback

Холандският крайнодесен депутат Герт Вилдерс се изправи пред съда в Амстердам по обвинение за подбуждане на омраза срещу мюсюлманите. Ако бъде признат за виновен, Вилдерс може да получи година затвор и глоба до 7600 евро.

Междувременно политическото влияние на Вилдерс и неговата партия расте. Смята се, че той е партньор в сянка на следващото коалиционно правителство, пише ВВС.

Oще по темата

Самият той твърди, че процесът срещу него е тест за свободата на словото.

Прокуратурата е повдигнала пет обвинения за дискриминация и подбуждане към омраза. Те се базират на 17-минутния филм „Фитна“ на Вилдерс, който предизвика протести в мюсюлманския свят.

Като политик Велдерс се бори за недопускане на ислямски имигранти в Холандия, забрана за строителството на нови джамии и допълнителен данък за носенето на забрадка. Сам определя мисията си като спиране на ислямизацията на Холандия.

Миналата година Великобритания забрани на Вилдерс да влезе в страната. Заради отправени заплахи за живота му той се движи обграден от охранители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

Stefko 88

преди 13 години

Напълно съм съгласен стеб, но за съжаление българският мозък е промит до такава степен , че не съзнава какво нещастие е стъпило днес и на наша земя,България за поданниците си одавна е затворена страница и е едно географско понятие. По-малко слави трифонов и повече Христо Ботев , защото ако Ботев беше жив и него щяха да съдят за бодбуждане към етническа нетърпимост и дрън дрън... всеки е свободен да избира съдбата си, тяхната е да търпят и да си траят цял живот ... още веднъж БРАВО! И само така!

101

biser

преди 13 години

toi e v upravlqva6tata koaliciq i imam dosta dobri idei no i dosta lo6i naprimer policaite v holandiq 6te se uveli4at s 3000 i bez integraciq v holandiq nama pasport vry6taneto na voinicite ot avganistan

100

читател

преди 13 години

На разни промити мозъчета из форума, забулени със забрадки от коприна препоръчвам да видят филма FITNA. Може би това ще им направи някой нова гънка в иначе малкото и гладко мозъче.Вилдерс е достоен човек, който ясно осъзнава заплахата от исляма не като религия, а като идеология, по-опасна от фашио-комунистическата.Исляма е заплаха за прогреса в света. И да го осъдят и да не го осъдят, той пак ще има сериозно влияние в правителството.

fallback