Започнаха президентските избори в Бразилия, които ще определят приемника на президента Лула да Силва, най-популярния държавен глава в историята на страната.

Първите избирателни секции отвориха врати на остров Фернандо де Нороня. Общо 136 милиона бразилци имат право на глас.

Очаква се изборите да бъдат спечелени от Дилма Русеф, макар това и да не стане още на първия тур. Бивша партизанка, хвърлена в затвора и изтезавана при военната диктатура, 62-годишната бразилка с български корен, наричана още "желязната дама", далеч изпреварва главния си съперник социалдемократа Жозе Сера, бивш губернатор на Сан Паулу.

На трета позиция е Марина Силва с едва 17% подкрепа. Ако се стигне до втори тур на 31 октомври, при положение че никой от кандидатите не събере повече от 50% от гласовете, Дилма Русеф ще е безспорната победителка.

Президентът поема поста на 1 януари и има четиригодишен мандат. Бразилската конституция забранява на Лула да Силва, който има подкрепата на 85% от бразилците, да се бори за трети президентски мандат.

Освен президента, бразилците ще изберат губернатори на щатите и депутати в 27-те федерални събрания. Освен това ще бъде обновена Националната асамблея и две-трети от Сената.

Изборите ще приключат в 21 ч. по Гринуич – в полунощ българско време, а в най-западните райони с един час по-късно.

Още по темата

Гласуването в Бразилия е задължително и става чрез електронни урни, използвани от 1996 г. в цялата страна, чак до границите на Амазония.

Един милион души ще могат да гласуват в урни с биометрична идентификация – начин, който ще се използва за пръв път в света, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase