Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Московският бизнесмен Святослав Уваров, който е обвинен в икономическо престъпление, повече от година е подследствен и лежи в Бутирския затвор. Съгласно поправките, направени от президента Дмитрий Медведев в Наказателнопроцесуалния кодекс през пролетта на тази година, той е трябвало да бъде освободен, докато тече следствието.

Уваров е обвинен по член 159 (мошеничество в особено големи размери). Според следствието в качеството си на генерален директор на компанията и неин акционер той незаконно е присвоил акциите на фирмата, принадлежали на неговите партньори.

За това престъпление се предвиждат от 5 до 10 години затвор, пише „Московский комсомолец“.

През април тази година Медведев внесе поправки в член 108 от НПК, съгласно които задържане под стража не може да се прилага като мярка за неотклонение срещу подсъдими, обвинени по чл. 159 и извършили престъпление в сферата на предприемаческата дейност.

Съдията обаче последователно отказва да удовлетвори искането на защитата на Уваров да промени мярката на подписка.

Ситуацията се усложнява от това, че Уваров очевидно е тежко болен. Вестникът разполага с видеозапис от едно от заседанията, на който ясно се вижда, че 42-годишният мъж не може да се движи сам, а краката му са черни от коленете надолу.

Роднините предполагат, че той има разновидност на диабета, при която съдържанието на захар в кръвта е критично ниско.

Присъствалите в съда лекари са потвърдили, че Уваров има здравословен проблем. Това обаче изобщо не е повлияло на съдията.
 
NEWSru отбелязва, че председател на съдебния състав по това дело е съдия Ирина Орешкина, която гледаше и делото срещу смъртно болния бивш вицепрезидент на ЮКОС Василий Алексанян, когото също не искаше да пусне от ареста. Той беше обвинен в кражба на акции и имущество на „Томскнефт“ за над 12 милиарда рубли, пране на пари и укриване на данъци.

След като през 2008 г. беше установено, че има смъртоносни заболявания, Алексанян беше отведен в гражданска болница, но съдът го остави с мярка задържане под стража. През декември 2008 г. Московският градски съд реши да го пусне на свобода под огромната гаранция от 50 милиона рубли и докъм Нова година близките му успяха да съберат сумата. На 24 юни 2010 г. наказателното дело срещу него беше прекратено.

Ако бизнесменът Святослав Уваров остане още известно време при същите условия без квалифицирана медицинска помощ, той може да бъде застигнат от участта на юриста на фонда Hermitage Capital Сергей Магнитски и президента на компанията "КитЕлитНедвижимост" Вера Трифонова, които починаха в следствения арест, отбелязва „Московский комсомолец“.
 
NEWSru припомня, че обвиненият в укриване на данъци юрист Магнитски почина в следствения арест на 16 ноември 2009 г. Смъртта му имаше широк обществен отзвук. Вече е образувано дело срещу служителите на МВР, водили разследването срещу Магнитски. Срещу следователите беше образувано наказателно дело, след това то беше прекратено и накрая беше възобновено.

Вера Трифонова, обвинена в опит за мошеничество, почина в следствения арест на 30 април 2010 г., предполага се от остра сърдечна недостатъчност. Трифонова беше отведена в специализираната болница към следствения изолатор с диагноза захарен диабет, диабетна нефропатия и хронична бъбречна недостатъчност.

Смъртта на Вера Трифонова също имаше широк обществен отзвук. Бяха уволнени заместник ръководителят на следствието в Подмосковието и ръководителят на отдела за разследване на дела с корупционна насоченост за липсата на контрол на осигуряването правата на обвиняемата. Следователят пък, който водеше делото срещу Трифонова, беше привлечен под наказателна отговорност за небрежност. В момента във връзка със смъртта на Трифонова се прави проверка, която е под контрола на главната прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase