Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер отложи първото изпълнение смъртна присъда през последните шест години, съобщи ИТАР-ТАСС.

Изпълнението на смъртното наказание на 56-годишния Албърт Гринуъд Браун е било отложено от полунощ във вторник за четвъртък вечерта.

Браун е признат за виновен в отвличане, изнасилване и убийство на 15-годишно момиче през 1980 г.

С отлагането на изпълнението на смъртната присъда губернаторът искал да даде на апелационните инстанции още време за разглеждането на делото на Браун.

Не било изключено самият Шварценегер лично да разгледа всички "за" и "против" в молбата на смъртника за помилване, добавя още ИТАР-ТАСС.

До момента опитите на адвокатите да получат отмяна на наказанието не са се увенчали с успех.

На 24 септември федералният съд отклонил молбата за защитата, която твърдяла, че начинът за изпълнение на смъртното наказание в този щат няма да избави смъртника от мъки.

Законите на щата Калифорния позволят на осъдения на смърт да избере между смъртоносна инжекция и газова камера.

Обикновено се избира инжекцията като най-безболезнен начин.

Първоначално престъпникът се приспива, а след това се инжектират два химически препарата, които водят до смърт.

Проблем представлява фактът, че запасите от сънотворното, с което се процедира, свършват, срокът му на годност е до 1 октомври т.г., а предстоят да бъдат изпълнени още 4 смъртни присъди.

Още по темата
От компанията, която произвежда сънотворното, заявили, че ще подновят производството му едва през 2011 г. Освен това от ръководството й са против продукцията им да се използва при изпълненията на смъртни присъди.

Първата смъртна присъда е осъществена през април 1878 г. От тогава до 1972 са били изпълнени 709 смъртни наказания.

През 2004 г. властите обявиха шестгодишен мораториум. В момента в щата Калифорния на смърт на осъдени 609 души, 15 от които жени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase