Снимка: БГНЕС

Над 8000 мирни жители в Йемен са били принудени да напуснат домовете си в южната част на страната, след като правителството започна операция срещу бунтовници от „Ал Кайда“.

Според йеменските военни от 80 до 100 бунтовници от „Ал Кайда“ се укриват в град Хута в провинция Шабва.

При започналата в неделя операция са загинали двама бунтовници и двама войници, съобщи представител на властите.

Операцията съвпадна с посещението в Йемен на помощника на президента на САЩ по въпросите за борбата с тероризма Джон Бренан.

Бренан е предал писмо от Барак Обама до йеменския лидер Али Абдала Салех и е заявил подкрепата на САЩ за „единен, стабилен, демократичен и процъфтяващ Йемен“.

САЩ активизираха помощта си за Йемен във военната сфера и в областта на разузнавателната информация, след като йеменското крило на „Ал Кайда“ пое отговорност за неуспешния опит за взривяване на американски самолет на Коледа 2009 г.

По данни на Международния комитет на Червения кръст броят на хората, напуснали домовете си в резултат на операцията, е още по-голям, отколкото съобщават властите, и е 12 000 души.

„Властите казаха на хората да заминат от града още в събота. Когато напусках Хута, видях стотици семейства да спят под открито небе“, каза за Франс прес Али Абу Дахас, баща на четири деца.

Шабва е родната провинция на радикалния ислямист Анвар ал Авлаки, гражданин на Йемен, издирван от САЩ по подозрения във връзки с „Ал Кайда“. Предполага се, че сега той се укрива точно в Шабва.

Според експерти „Ал Кайда на Арабския полуостров“ е пуснала корени в племенните провинции на Йемен, които имат значителна автономия.

Смята се, че организацията е отговорна за редица жестоки акции в Йемен, включително нападението срещу службата за вътрешно разузнаване през юни тази година. Тогава загинаха 13 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase