Снимка: БГНЕС

Окончателно е спряно изтичането на нефт от петролната платформа на British petrolium (BP) в Мексиканския залив, аварията на която стана най-голямата в историята на САЩ, заявиха американските власти.

Инженери от ВР извършиха в неделя последната проверка на бетонираната сонда.

Изтичането на петрол на мястото на платформата Deepwater Horizon в Мексиканския залив струва на ВР десетки милиарди долари.

Така приключва почти петмесечната операция на ВР в района на находището Макондо, където през април се взриви платформата на компанията.

При аварията загинаха 11 души, а от повредената сонда в морето започна да се излива суров петрол.

Инженерите поставиха „запушалка“ на 15 юли и оттогава изтичането е спряно. Експертите обаче нямаха пълна увереност в успеха.

Ръководителят на операцията Рич Робсън съобщи за АП, че проверката трябва да покаже на официалните лица, че сондата е „мъртва“.

Още по темата

Консервирането на повредената сонда означава, че присъствието край нея на наблюдатели на ВР вече не е необходимо и компанията може да се концентрира върху борбата със замърсяването на океана.

В началото на август правителството на САЩ обяви, че почти три четвърти от излелия се в Мексиканския залив нефт вече е събран или се е разложил по естествен път.

Последните изследвания обаче показаха, че на 35 км от мястото на аварията продължава да има подводно петно от суров петрол и продукти от неговия разпад.

До момента е трудно да се установят истинските размери на щетите за екосистемата на залива, както и дългосрочните последици от аварията за икономиката на региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase