Президентите на Франция и Румъния Никола Саркози и Траян Бъсеску на срещата на върха в Брюксел. Снимка: БГНЕС
fallback

Скандалът, последвал депортирането на български и румънски роми от Франция, изглежда, ще бъде водещата тема на срещата на високо равнище на лидерите на държавите от ЕС в Брюксел, пише ВВС.

Президентът Никола Саркози е бесен, след като представител на ЕК направи паралел между тези екстрадиции и депортирането на роми по време на Втората световна война.

По програма лидерите на държавите от съюза трябва да обсъдят мерки, които да гарантират, че няма да има нова финансова криза.

Не се предвиждаше срещата на високо равнище да се занимава с депортирането на ромите и последвалите скандали на високо политическо ниво в съюза. Никола Саркози обаче изглежда решен да влезе в битка в Брюксел, за да защити репутацията на Франция като дом на правата на човека.

Саркози бил скандализиран от критиките на еврокомисаря по правосъдието и подигравателно предположил, че ромите могат да отидат в нейната държава – Люксембург, пише ВВС.

След повишаването на напрежението до безпрецедентни нива председателят на ЕС Мануел Барозу се дистанцира от сравнението с депортациите през Втората световна война на Вивиан Рединг. Самата тя също изрази по-късно съжаление, че думите й са били интерпретирани така.

„Един или друг израз, използван в напрежението на момента, може би е довел до погрешно тълкуване“, заяви председателят на Еврокомисията.

„Заместник-председателят Рединг не е искала да се получи паралел между това което се е случило през Втората световна война, и това, което се случва сега“.

Изречението на Вивиан Рединг, което вбеси Франция е, че „това е ситуация, която смятах, че Европа няма да види отново след Втората световна война“.

Тя направи този коментар, след като обяви, че ще предложи на ЕК да започне наказателна процедура срещу Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

136

aitos

преди 13 години

bravo gospodin sarkozi sega ti neobxodimo merxel da ti ydari edno ramo i da opravite tezi stapani mirizlivi itaka natataka

135

Анонимен

преди 13 години

ima ***,ima problem,nqma *** nqma problem.Kakvo mi se zanimava cql svqt s 6epa smyrdlivi ***,koito prez jivota si ne sa doprinesli s ni6to,za ni6to

134

ЛАМБО

преди 13 години

Другари назначени от ДС "националисти" Сидеров, Каракачанов, РасатеДокога ще мълчите като -утки, по *** проблем ?!Докога бе мизерници ?

fallback