Снимка: БГНЕС
fallback

„Оръжейният барон“ Виктор Бут, който беше арестуван в Тайланд заради сделка с доставка на оръжие за колумбийските бунтовници, има връзки с висшето ръководство в Кремъл, което му осигурява подкрепата на руските власти.

Освен това неговите връзки с високопоставени чиновници сочат, че той е посветен в много тайни, чието разкриване е нежелателно за Русия, пише американското списание „Нюзуик“.

Както са установили журналистите, през 80-те години Бут е служил в Мозамбик, като е бил подчинен на кадровия офицер от КГБ Игор Сечин, който в момента е заместник на премиера на Русия Владимир Путин.

Както отбелязва изданието, по влияние в правителството Сечин отстъпва само на премиера.

След разпадането на СССР Бут бързо си намира място в създалия се вакуум и започва да се занимава с търговия с руско оръжие, използвайки стари съветски самолети.

Според американския експерт Дъглас Фара, който през 2007 г. издаде книга за Бут под заглавие „Оръжейният барон“, в продължение на 20 години руснакът се е занимавал с незаконни доставки на оръжие под контрола на Кремъл и с негово съгласие.

Освен това, както се посочва в книгата на Фара, Виктор Бут се е вписал отлично в путинската система: той е станал част от стремително развиващата се руска военна мрежа. Бут е забелязан през 2005 г. в Иран, а през 2006 г. - в Ливан. Предполага се, че той е доставял на тези страни руско оръжие, използвано от ливанската шитска радикална организация Хизбула във войната с Израел, пише американският експерт. В същия период негови самолети летят за Ирак.

„Оръжейният барон“ беше арестуван през 2008 г. в Банкок – според обвинението при опит да продаде оръжие на членове на колумбийската бунтовническа групировка ФАРК, които всъщност се оказаха служители от американската агенция за контрол върху прилагането на законите за наркотиците. Сега „търговецът на смърт“ е заплашен от екстрадиране в САЩ, тъй като ФАРК е смятана за терористична в САЩ.

Според една от версиите обаче това не е била обикновена сделка за Бут, отбелязва NEWSru. Изразява се мнението, че в нея са били замесени руски чиновници.

Според някои анализатори, доставяйки оръжие на колумбийските бунтовници чрез Бут, някой в Кремъл е искал да отмъсти на американците за това, че през 80-те години те са доставяли ракети „Стингър“ на афганистанските муджахедини.

Преки улики за подобни връзки няма, но има косвени. Един от товарните самолети, свързани с бизнес дейността на Бут, беше задържан в Банкок миналата година. В него имаше оръжие, а след проверка беше установено, че самолетът е регистриран на московски адрес, използван и от много компании, свързани по някакъв начин с Федералната служба за сигурност (наследник на КГБ).

Експертът по сигурността Антъни Дейвис е убеден, че американските власти искат Бут да бъде екстрадиран и правят всичко възможно това да стане по-скоро, за да научат от него за разпространението на съветските и руските зенитно-ракетни комплекси „Игла“ на черния пазар.

Според експертите обаче опасенията на руската страна са малко преувеличени, тъй като съпругата и децата на Бут са в Русия, така че той най-вероятно ще запази мълчание, както и по време на ареста си в Тайланд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

наблюдател

преди 13 години

Ей добре че ни отвориха да не стоим задръстени и неинформирани аз мислех че виктор бут работи в кремиковци

31

Анонимен

преди 13 години

а американците като продават оръжие това трябва ли да се води престъпление или някой им отмъкна апетитната хапка изпод носа и те останах а зяпнали от изненада как може това те американците много обичат да се изненадват да се очудват да се изумяват ако някой друг печели ама нали вие съборихте комунизма и всички са свободни всеки като си намери пазар да продава това че те са закъснели не трябва да е проблем на целия свят

30

Sassy

преди 13 години

русия е терористична държава, управлявана от джуджето-мафиот ***. русия е клоаката на цивилизацията и е пряко или косвено виновна за всички злини по света от 1917 година насам

fallback