Снимка: БГНЕС

Часове преди началото на мирните преговори между Израел и палестинските власти Хамас обяви, че ще продължи да атакува израелци. Еврейски заселници пък подновиха строителството на селища в Западния бряг, нарушавайки правителствения мораториум, съобщи Reuters.

„Операциите на съпротива ще продължат и мерките на окупаторите и „Фатах“ няма да ги спрат“, обяви Сами Абу Зухри.

Движението „Хамас” контролира Ивицата Газа, докато партията на палестинския президент Махмуд Аббас „Фатах” управлява Западния бряг.

В същото време еврейски заселници обявиха планове да започнат строителството на нови селища в Западния бряг, за да премерят сили с палестинските ислямисти.

Нафтали Бенет, директор на организация на заселниците, обяви началото на строителството на домове и инфраструктура в най-малко 80 селища, с което се нарушава правителствения мораториум, изтичащ на 26 септември.

„Идеята е, че фактически мораториумът е приключил“, заяви Бенет пред Reuters. Тя разкритикува преговорите, които щели да доведат до „измислен мир“, както и претенциите на палестинците да се спре строителството на еврейски селища в земи, които те смятат, че трябва да влязат в тяхната държава.

“Щом веднъж разберат, че израелците са тук, за да останат и да стават все по-силни ден след ден, ще се откажат”, смята Бенет.

Заселниците вече заплашиха, че ще свалят Бенямин Нетаняху, ако не разреши подновяването на строителството след 26 септември.

Партиите, подкрепящи заселниците, имат мнозинство в коалицията на Бенямин Нетаняху, а редица министри в кабинета вече подкрепиха исканията за подновяване на строителството на еврейски селища в палестинските територии.

Още преди изтичането на мораториума изкопни машини и бетоновози работят на няколко места, разчиствайки място за жилища и комунални центрове.

Бенет съобщи, че заселниците решили да удвоят броя на обектите след новината за двама ранени израелци при стрелба в Западния бряг в сряда вечерта, за която отговорност поеха ислямистите от Хамас.

„Истинското съревнование между палестинския радикален ислям и Израел е това на земята – кой е по-силен и кой е дошъл, за да остане“, обяви Бенет.

Много заселници са против създаването на две държави и гледат на Западния бряг, окупиран от Израел през 1967 година, като библейско израелска рождено право.

Още по темата

Строителството на нови еврейски селища е ключов въпрос в преговорите, които започват в четвъртък във Вашингтон – първите директни разговори между израелския премиер Бенямин Нетаняху и президента на палестинската автономия Махмуд Абас от две години.

Палестинците настояват за спиране на разрастването на анклавите, в които живеят около 500 000 израелци и които по международното право се смята за незаконни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase