Великобритания призова властите в Либия да се въздържат от празнуването на първата годишнина от освобождаването на Абделбасет ал-Меграхи – либиеца, осъден за взривяването на самолета над Локърби през 1988 г.

Точно преди година правителството на Шотландия освободи Меграхи, който имаше доживотна присъда, по хуманитарни съображения.

При приемането на това решение в Единбург заявиха, че според заключението на лекарите на болния от рак либиец му остава да живее не повече от три месеца. Бившият служител на либийските спецслужби обаче е жив и до момента.

При завръщането си в Триполи Меграхи беше посрещнат като герой и сега британското външно министерство изтъква, че повторение на подобни тържества би било крайно неделикатно по отношение на семействата на 270-те души, загинали при атентата над Локърби.

Още по темата

Освобождаването на либиеца беше остро разкритикувано от президента на САЩ Барак Обама и от лидера на британската Консервативна партия Дейвид Камерън – тогава водач на опозицията, а сега – премиер на страната.

„Правителството е убедено, че освобождаването на Меграхи беше грешка“, се казва в изявлението на британското външно министерство. „В онзи момент това беше заявено от настоящия премиер и министъра на външните работи. На тази годишнина ние особено добре разбираме каква болка е донесло освобождаването на Меграхи на неговите жертви – както във Великобритания, така и в САЩ. Той беше осъден за организирането на най-ужасния терористичен акт в британската история“, пише в изявлението. 

Междувременно четирима американски сенатори отново призоваха да бъде проведено независимо разследване на обстоятелствата около освобождаването на либиеца. 

Те поискаха да бъде предоставена „повече информация за медицинските заключения, които са довели до мнението, че на Меграхи му остават да живее три месеца, а също данните за преговорите между компанията Бритиш Петролиум с британското правителство“, пише ВВС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase