Снимка: БГНЕС

Замърсеният въздух в Московска област убива главните санитари на горите и заплашва с измиране редки видове животни.

„По последни данни от лесничеите в различни стопанска в Подмосковието в горите са измрели таралежите“, заяви за Life News президентът на фондация за спасяване на животни Валерий Сугробов.

„Те дълго време не можеха да си намерят място, придвижваха се натам където въздухът беше по-чист и накрая все пак са загинали. А това е много опасно за гората“, каза той.

Таралежите са главните „чистачи“ на гората. Те ловят змии, жаби, обират загниващите трупове на животни и гнилите растения.

Сега, след измирането на таралежите, например, лисиците ще почувстват глад, ще търсят храна на други места, ще настъпват към жилищата на хората. А това ще повлече след себе си проблема с беса, тъй като лисиците са най-активни в разпространението на това заболяване.

„Освен това димът разгони комарите. „Не останаха дори близо до водоемите. Сега могат да изчезнат жабите, които не могат да живеят без тях. А след жабите ще изчезнат чаплите, които са вписани в Червената книга“, казва Сугробов.

Според биолозите птиците са станали по-бавни и имат проблеми с ориентацията в пространството.

Досега силно са пострадали Муравиевският национален парк, Мордовският резерват, Камско-Бакалдинските блата, пострадал от огъня е Приокско-Терасни резерват.

От ветеринарните клиники казаха, че сред домашните котки и кучета са зачестили случаите на смърт от сърдечни пристъпи и инсулти, което е много рядко за тези животни.

В град Озьорск в Челябинска област е обявено извънредно положение в горите и парковите зони във връзка със сложната пожароопасна ситуация, се съобщава на сайта на градската администрация.

Озьорск е закрит град, в който е установен специален режим на безопасност и държавна тайна.
 
Причината е, че в града се намира производственото обединение „Маяк“, където се съхранява и преработва отработено ядрено гориво.

Lenta.ru припомня, че по-рано беше съобщено, че пожари са възникнали близо до друг закрит град в Челябинска област – Снежинск, където си намира федерален ядрен център. Освен това горят горите и край Саров, където също има федерален ядрен център. От Росатом заявиха, че от Саров са изнесени всички взривоопасни вещества. 
 
Междувременно губернаторът на Московска област Борис Громов съобщи, че властите в региона ще изплащат възнаграждения за залавянето на подпалвачи на гори и торфища, предаде РИА „Новости“.

В 90% от случаите горските пожари възникват по вина на хората, заяви губернаторът.
 
„Обявяваме навсякъде: за залавяне на подпалвачи – 50 000 рубли“, съобщи Громов.

В Московска област, както и в шест региона на Русия, е обявена извънредна ситуация във връзка с пожарите.

Москва от няколко дни е обвита от дим, идващ от горящите в Подмосковието торфища и гори. В региона има почти 50 огнища на пожари на площ 200 хектара. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase