38 американски милиардери от САЩ се присъединиха към инициативата The Giving Pledge на инвеститора Уорън Бъфет и създателя на "Майкрософт" Бил Гейтс, като ще дадат най-малко половината от своето богатство за благотворителност.

Пълният списък на 40 филантропи е публикуван на сайта givingpledge.org.

Сред тях са режисьорът Джордж Лукас, кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, основателят на компанията CNN Тед Търнър, филантропът Дейвид Рокфелер, още един от основателите на "Майкрософт" – Пол Алън, и много други, включително Бъфет и и Гейтс.

Всички те ще дадат по-голямата част от състоянието си за различни благотворителни цели, включително за изследвания в областта на лечението на различни болести.

Всеки присъединил се към The Giving Pledge е написал писмо, в което подробно обяснява защо смята за необходимо да се разпореди с богатството си точно по този начин.

Бъфет и Гейтс се обърнаха към американските милиардери с призива да дадат част от парите си за благотворителност през юни 2010 г., пише Lenta.ru.

Организаторите на The Giving Pledge не планират да разпределят парите. Същността на инициативата е в това да бъдат убедени най-богатите хора в страната публично да заявят намерението си да станат филантропи.

Инициативата предвижда отделяне на средства както приживе, така и включване на такава воля в завещанието.

Бил Гейтс е създател на най-голямата в света благотворителна фондация с активи за 28 милиарда долара. Уорън Бъфет пък в завещанието си е предвидил след смъртта му на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс да бъдат дадени 99% от състоянието му от 47 милиарда долара.

В САЩ има около 400 милиардери, следователно към инициативата The Giving Pledge са се присъединили 10% от най-богатите хора в Америка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase