Снимка: БГНЕС

Към Българското Черноморие сръбските туристи напират още преди сезона, а от туристическите агенции казват, че почти всички почивки за България вече са продадени.

Причината за това е не само, че сръбските туристи обичат българското море повече от другите, а че цените са обикновено по-ниски от останалите дестинации, пише сръбският вестник „Политика“.

„Ниските цени са главното предимство на почивките в България. Те са от години най-ниските от всички други оферти, които се предлагат на нашия пазар“, казва Зоран Баич от агенция „Космополит“ в Нови Сад.

Още по темата

Той съветва туристите как най-евтино да си изкарат почивката в България.

„Най-малко ще похарчат онези, които изберат само нощувка и се хранят сами. Това може да изглежда скъпо, но не е. Съвсем приличен обяд в ресторант на българското море струва от 3 до 5 евро“, обяснява Баич.

Най-честата дестинация за сръбските туристи в България е Несебър, пише още в материала.

В България го няма половинчасовото пазарене като в Турция, но пък с упорити преговори с някои търговци цената на сувенирите, накитите, дрехите и други дребни неща може да бъде намалена.

Туристите трябва да знаят, че не бива да хвърлят боклук по плажа, защото глобите за това стигат 1000 лева, пише сръбският вестник.

"Предимството на почивката в България може да е и това, че нашият човек се качва в колата си и тръгва. По пътя към желаната дестинация може да спре когато поиска и да си почине, а в багажника може да сложи всичко, което поиска, защото няма ограничения за теглото на багажа при останалите видове транспорт", казват от туристическите агенции.

Недостатък може да е това, че България не е място за онези, които желаят блясъка на огромните турски или египетски хотели с ол-инклузив услуга. Макар че такива хотели са малобройни, след отиването на плажа следва наемане на шезлонг и чадър. Това струва средно 1-2 евро, като 9-дневен престой в хотели с пет звезди може да се намери и за 500 евро. 

„Но плажовете са с пясък и България е евтин и добър летен курорт“, заключава вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase