Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

В бразилския щат Мату Гросу около 300 индианци от различни племена са взели за заложници около 100 души, работещи по строителството на водна електроцентрала на река Арипуана, съобщи CNN.

Индианците с изрисувани с бойни краски лица протестират срещу строителството на ВЕЦ на земя, която те смятат за свещена. Протестиращите са обкръжили територията на строежа и искат компенсации за оскверняването на светинята. При това индианците не искат пари, а властите да приемат програма за рехабилитация на земята.

Протестната акция е започнала на 25 юли вечерта и до момента индианците не са използвали насилие. Ако исканията им обаче не бъдат изпълнени в рамките на два дни, протестиращите заплашват да подпалят строежа.

Ръководителите на строителните работи се опасяват за хората, блокирани на строежа. Засега не е ясно дали индианците имат намерения да ги освободят, преди да започнат да палят.

Ръководителите на строителните работи твърдят, че електроцентралата се строи на 42 км от най-близкото индианско селище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Плачът на Слънцето

преди 13 години

Геноцидът на индианците е едно от най-жестоките зверства, извършвано в човешката история. Е, в САЩ няма кой да протестира, защото "люлката на демокрацията" се погрижи на хиляди квардратни километри да не остане жив индианец, после хамериканците ги натикали в резервати и продължили геноцида чрез биологическо оръжие-изпращали им "хуманитарни" помощи, най-вече одеала, заразени с едра шарка. така в резерватите избухвали и епидемии...отнемащи живота на най-слабичките-женитеи децата.

23

Анонимен

преди 13 години

АЕЦ е най-добрия вариант, а не ТЕЦ и ВЕЦ. При ВЕЦ много повече вода се губи при изпарение, отколкото за ток.

22

Анонимен

преди 13 години

Ако някой тук знаеше нещо за ВЕЦ, щеше да е наясно че 60% от водата се изхабява при изпарение през по-топлите дни, друг е въпросът че се унищожават от 60 до 120 км. река и долина и изчезват всички речни видове. Именно така нареченият "прогрес" е причината да сме пред изчезване.

fallback