Снимка: БГНЕС
fallback

Само четири страни са предоставили обещаната финансова помощ за жителите на Хаити, пострадали преди половин година от силното земетресение, съобщи телевизия CNN.

При двата земни труса с магнитуд 7,0 и 5,9 по Рихтер, станали на 12 януари 2010 г., загинаха над 200 000 души, пострадаха над 3 милиона, посочва РИА Новости.

През март на конференция, посветена на мерките в подкрепа на Хаити, донорите обещаха да преведат по сметките на специален фонд, организиран от ООН, 5,3 милиарда долара, но до момента от тази сума са получени само 2%.

По данни от разследване, проведено от INN, повечето правителства, обещали да окажат финансова помощ на Хаити, не са изпълнили обещанието си.

Средства са превели само Естония, Бразилия, Норвегия и Австралия.

САЩ обещаха да помогнат на Хаити с 1,15 милиарда долара, а Венесуела – с 1,32 милиарда долара. Тези пари до момента не са постъпили по сметките на фонда, макар че Венесуела опрости част от дълга на Хаити.

Бившият американски президент Бил Клинтън, който е специален пратеник на ООН за Хаити, обеща да окаже натиск върху правителствата на страните, които не бързат да изпълнят обещанието си, посочи CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Джери

преди 13 години

Венесуела обещали 1,32 милиарда.Той Чавес да не очаква да вземе тия пари от "неандерталците",както нарича католическите служби?Венесуела живее на ръба на кризата,но детето чудо-Чавес ще прати повече пари от Америка.Е тая и аз не мога да си я обясня.Имаш -даваш.Нямаш-траеш си.Дали с опрощаването на част от дълга си,Венесуела няма да предяви претенции? :)

70

Джери

преди 13 години

На думи всички са тежки.Куче което лае не хапе.Стария български лаф "Нема пари действайте" е в сила.Гледах репортажи по телевизията,как хаитяни се бият за помощите,които са им изпратени.Ако самите те не си помогнат с труд и не се подкрепят като сънародници,нямам кой и да ги погледне.Аз лично бих отишъл да помогна с труда си,но да има дам пари,които ще се разпределят по разните организации за бедствия-няма да стане.Май някои доброжелатели са наточили ножа за нови територий.

69

Анонимен

преди 13 години

А какви песни се изпяха

fallback