Снимка: БГНЕС
fallback

Москва и Брюксел са готови да обединят усилията си за отстраняването на Александър Лукашенко от поста президент на Беларус, макар че техният поглед върху политическите събития в постсъветското пространство рядко съвпадат, пише списание „Нюзуик“.

За предпочитане е Лукашенко да се оттегли след поредните президентски избори, които трябва да се проведат в началото на 2011 г.

Европейският съюз отдавна критикува Лукашенко за преследването на опозиционните активисти и цензурата на местните медии.

Сега обаче Лукашенко отблъсна и своя велик покровител – Русия.

Дълговете за природен газ, които възлязоха на 200 млн. долара, принудиха Газпром за известно време да спре доставките на газ през юни, припомня изданието.

Освен това Лукашенко нарече Владимир Путин „главен враг на руския народ“ и отказа да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия въпреки натиска от страна на Кремъл.

Той предостави също така убежище на Курманбек Бакиев, за чието сваляне от поста президент на Киргизстан, според списанието, е помогнала Русия.

Oще по темата

Накрая търпението на Кремъл се изчерпа, обяснява беларуският опозиционер Александър Казулин.

„Русия вложи 50 милиарда долара в режима на Лукашенко, но той продължава да не се държи верноподанически“, казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Скоро ще изхвърчи

преди 13 години

Лукашенко може да започне преброяването на обратно дните си като перзидент на Беларус.

25

Honorik

преди 13 години

Na6ite politici slujat na svoite si interesi.Kato govorq za razum,imam predvid,4e veroqtno prosto iskat da ostanat jivi.Poneje,pomisli si-6te badat li zadalgo vav vlastta,ako se opal4at otkrito na golqma darjava kato Rusiq?Po-to4niqt vapros e-6te badat li jivi,ako pre4at na ruskite interesi?Pomni,4e rusnacite obi4at da otstranqvat neudobnite.Te sazdadoha t.nar.komunizam u nas i pak te go svaliha.

24

Мъглата

преди 13 години

Honorik , аз не мисля че нашите политици слушат разума си. Едно е да сложиш братовчед си на хубава длъжност, примерно. Съвсем друго е да подложиш родината си на разграбване и унищожение! Корупция има винаги и навсякъде, това е ясно. Но нашите "държавници" ни УНИЩОЖАВАТ по поръчка на хора отвън. В това няма нищо разумно..

fallback