Снимка: GettyImages/Guliver Photos
fallback

Полският президент Лех Качински и съпругата му Мария бяха погребани днес в катедралата Вавел в Краков. Хиляди хора се стекоха за церемонията по изпращането им, но много от световните лидери не успяха да дойдат заради проблемите с въздушния трафик в Европа, съобщи ВВС.

Преди Качински и съпругата му да бъдат погребани заедно в саркофаг в катедралата, в намиращата се наблизо базилика бе отслужена меса.

В речта си по време на службата, архиепископът на Краков заяви, че след смъртта на президента и делегацията му емоциите по цял свят са разкрили „доброто между хората и нациите“.

Oще по темата

Около 150 000 души присъстваха на площада и наблюдаваха церемонията на огромни екрани.

Руският президент Дмитрий Медведев успя да пристигне за погребението, а архиепископът специално го спомена в речта си.

„Съчувствието и помощта, която получихме от руските си братя, внесоха нов живот в надеждата за по-близки отношения и сближаване на нашите две славянски нации“, заяви той.

След това процесията с ковчезите на президента и съпругата ми мина през целия град, за да стигне до катедралата Вавел, където погребението започна със салют.

Тълпи от хора се движеха заедно с процесията и скандираха „Лех Качински! Благодарим ти!“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Акъл море

преди 14 години

Русия няма никакви имперски амбиции.Тя има всичко-вода ,въздух,енергия,огромен интелектуален потенциал.огромна територия.Единствената и грижа е да я оставят на мира.Обаче не я оставят! Всеки,които се почувства силен,обръща поглед към Русия! Русия е в положение на отбрана.Други имат имперски амбиции и ти с плоския си мозък им помагаш! За съжаление поне 50% от българите мислят като тебе.Тези последните управляват БГ последните 20 год. и затова страната е на това дередже.

76

Анонимен

преди 14 години

през 45 не е имало кгб бе ***

75

Анонимен

преди 14 години

Това е доказателство че при добро желание и истинска съпричасност може да присъства човек на погребението,а не като Първанов самолетите не летяли и затова прорускаме.Ами като няма самолети има коли .Ама нали сме от голямото доброутро та не върви да пътуваме със кола толкова време,ще ни се схванат краката.

fallback