Снимка: БГНЕС

Иран засилва конфронтацията с международната общност. Режимът в Техеран започна производството на високообогатен уран с обяснението, че ще го ползва за медицински цели.

Иран е започнал във вторник производството на уран, обогатен до 20%. Местната информационна агенция ISNA цитира шефа на иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, който казва, че процесът е стартиран „в присъствието на инспектори“ на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Правителството в Техеран уведоми с писмо МААЕ в понеделник, че започва производството на високообогатен уран. Заедно с това режимът обяви, че в рамките на една година ще изгради още десет инсталации за обогатяване на уран.

Произведеният в Натанс материал ще бъде използван в учебен реактор в Техеран за медицински цели, обявява правителството. Въпреки това САЩ и ЕС подозират, че зад паравана на атомна програма за мирни цели Иран разработва атомни оръжия. За създаването на ядрено оръжие е необходим уран, обогатен над 80%.

Решението на Иран се посреща с тревога от международната общност.

Последно МААЕ предложи на Техеран да изпраща урана си за обогатяване до 20% в други държави. В случай че преговорите по този въпрос се провалят, Вашингтон и Брюксел вече заплашиха с по-тежки санкции срещу Иран. САЩ и Франция засилиха натиска в понеделник. Германският канцлер също настоя за по-остър тон спрямо режима в Техеран.

В последните месеци световните сили се надяваха да убедят Техеран да подпише споразумението, предвиждащо обогатяването на уран в чужбина. Иранското правителство обаче играеше на печелене на време и правеше контрапредложения, които са неприемливи за международната общност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase