Climatic Research Unit. Снимка: cru.uea.ac.uk

Хакери, проникнали в сървъра на Университета на Източна Англия, публикуваха в Мрежата писмо на учен, от което може да се направи извод, че в последните години температурата на Земята не се повишава, пише The Times.

Достъп до архива на електронната поща, съдържащ хиляди писма и документи, предназначен за служебно ползване, хакерите получили в средата на ноември 2009 г., съобщава Асошиейтед прес.

Сред документите, станали обществено достояние, е писмо на професор Фил Джоунс, оглавяващ Центъра по изучаване на климата (Climatic Research Unit) в Университета на Източна Англия, в което той съобщава за „трикове”, позволяващи да се скрие понижаването на температурите. Писмото на Джоунс носи дата от ноември 1999 г.

Ръководството на Университета на Източна Англия разпространи изявление, в което публикуването на писмото се посочва като тенденциозно и „отричащо признатия от световната общественост факт за негативното въздействие на човешката дейност върху климата”.

В изявлението се казва също, че полицията провежда разследване на незаконното проникване в сървъра на университета.

Писмото от сървъра на Университета на Източна Англия се появява в Мрежата в навечерието на срещата на върха, посветена на измененията в климата, която ще се проведе в Копенхаген от 7 до 18 декември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase