Траян Бъсеску е настоящ президент на Румъния, ще се бори за още един мандат. Снимка: БГНЕС
fallback

20 години след като Румъния се спаси от комунистическия режим и броени дни преди президентските избори в страната, 12,8% от хората смятат Траян Бъсеску за третия кандидат за президент, близък до стойностите на комунизма и на хората от бившия режим.

Първото място е заето от Корнелиу Вадим Тудор (22,1%), докато Мирча Джоана е на второ място с 19,1%, сочат данните от последното изследване на BCS, цитирано от БГНЕС.

По-голямата част от анкетираните смятат, че днес нещата се развиват по-зле, отколкото при старата система.

Повече от 60% от интервюираните посочват, че политиците са по-корумпирани днес, отколкото са били преди 1989 г., а 58,4% смятат, че общественият строй е бил по-добре устроен по времето на режима на Чаушеску.

Но най-изненадващ е фактът, че 55,8% от анкетираните смятат, че комунистическата диктатура е полагала повече грижи за хората от сегашната политическа система.

35% вярват, че свалянето на бившия режим е било във вреда на страната, а 22% предпочитат завръщане към времената на Чаушеску.

Това са хората, недоволни от сегашната политическа система, хора, които смятат, че политическата класа като цяло е неспособна да се справи с проблемите, с които се сблъсква.

Най-тревожна обаче е тенденцията на посткомунистическото поколение, на младите хора на възраст между 18 и 29 години, 18,5% от които искат завръщане към комунизма, а 25,6% нямат ясно очертано мнение по този проблем.

Изследването на BCS показва още, че за повечето румънци събитията от 1989 г. са забулени в мистерия.

От всички интервюирани 48,4% посочват, че чувстват нуждата да разберат какво се е случило тогава.

40,9% твърдят, че всички държавни ръководители на Румъния след 1989 г. са направили твърде малко, за да разкрият истината за нещата, които са се случили по онова време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

182

Анонимен

преди 14 години

А Секуритате дали си искат?

181

skatelite

преди 14 години

до #180. И аз така съм чувал, че като си във война даваш жертви. Вас това ли ви е яд, че не сме убили никой? Ваше право е да плюете. Българина това го може. Както много го бива и да говори и нищо да не прави. както го бива и да не работи и да се оплаква. За това си искате комунизма, за да може пак по цял ден да не работите и после да ви е добре, защото имате колкото другите.

180

Анонимен

преди 14 години

ДААА,УЧАСТВАХА АМЕРИКАНЦИТЕ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА,УЧАСТВАХА. ХВЪРЛЯХА БОМБИ ОТ САМОЛЕТИТЕ И БЯГАХА. И ОТ ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК НЕ БЕШЕ ОСТАНАЛ ПРЕЗ 1944Г. (СПРАВКА КИНОХРОНИКИТЕ).БЕЗ ДА СМЕ СЪБОРИЛИ ЕДНА КОЛИБА В АМЕРИКА. ЕДИН *** ТАМ НЕ Е УБИТ ОТ НАШ КУРШУМ. ТЕ САМИ СИ ГИ ИЗБИВАХА ***,КАТО ЛИДЕРА ИМ МАРТИН ЛУТЪР

fallback