fallback

Dnes.bg предупреждава, че някои от снимките съдържат сцени на насилие и не са подходящи за деца и хора със слаби нерви.

Общ преглед

Властите в Иран разпространиха нареждане до джамиите в страната, с което забраняват колективните молитви за 27-годишната Неда Агха Солтан, която вече е известна и като Ангел на свободата, съобщи британският The Telegraph. 

Момичето, чието име означава „призив“, бе застреляно от снайперист по време на съботните протести в Техеран, а последните й моменти живот, заснети с мобилен телефон, потресоха света. 

Кадрите от убийството й станаха толкова популярни, че вече се появиха предположения, че ще се наредят до снимката на мъжа, застанал пред танк на площад Тянанмън през 1989 година, както и до кадрите от екзекуцията на виетнамски затворник от полковник Нгуйен Нгок Лоан в Сайгон, през 1968 година. 

Междувременно, годеникът на Неда, даде интервю за ВВС Persian TV и разказа за последните часове на Неда преди убийството й. 
Момичето е било в кола, заедно с учителя си по музика. 

Заради задръстването и непоносимата жега в автомобила, Неда решава да излезе от колата. 

„Тя е излязла само за няколко минути и точно тогава е била застреляна“, разказа Каспиян Макан.

По думите му, свидетели са разказали, че в Неда умишлено са се целели „паравоенни в цивилно облекло“. 

„Властите са наясно, че всички в Иран, а и въобще по целия свят, вече знаят за историята й.

Сега ги е страх, че всички тези хора могат да се разбунтуват и затова забраниха молитвите за Неда“, допълни приятелят й. 

Днес пък генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за незабавно прекратяване на насилието в Иран и помоли властите там да зачитат фундаменталните „човешки права“, особено „свободата хората да се събират и да изразяват мнението си“. 

Обръщението му бе направено малко след последните протести и сблъсъци в иранската столица. 
 
В същото време Върховният съвет на пазителите – най-висшият законодателен орган в Иран, изключи възможността за анулиране на резултатите от президентските избори с аргумента, че нередности е имало само преди гласуването, но не по време или след него. 

Изявлението, разпространено от правителствената телевизия Press TV във вторник е поредното от серията противоречиви становища на Съвета, който се опитва да се справи с бунтовете след изборите на 12 юни. 

Тогава Махмуд Ахмадинеджад получи подкрепата на 62,63% от избирателите, а опонентът му - Хосеин Мусави - 33,75% от гласовете.

Oще по темата
22 юни 2009 15:41
182
Седмица по-късно – на 19 юни, в първото си официално изявление след изборите религиозният водач на Иран аятолах Хаменей обяви, че президентът Махмуд Ахмадинеджад е постигнал „ясна победа“.

Аятолахът обяви, че фалшифициране на резултатите е изключено, страната се нуждае от спокойствие и привържениците на Мусави трябва да спрат протестите. 

Той се позова на разликата от 11 милиона гласа между настоящия президент Махмуд Ахмадинеджад и противника му Хосейн Мусави.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

223

Ivan

преди 14 години

Tezi neshtastnici muslimite ne razbraha li, che vsjaka zabrana reciprochno otvarija suprotiva!!! Taka neshtastnika prezident na Iran se samoubiva, bavno no sigurno!!! Istorijata e uchitel za mnogo no ima i takiva kato Nadjadinnedjat koito si mislijat za bogove. I nie si ima edin Imperator - B.B. I toi e bolen ot tazi bolest!!! Lechenieto e edno..otritvane i zabvenie!! Primer - carchto Moni!!!!

222

VGZ

преди 14 години

До ФРЕД АСТОРнапълно си прав ман , това си е 4исто американска инсинуация , не им е за първи път няма и да е за последен.Цели се злепоставянето на следващата им военна офанзива - ИРАН. Сценарият е дълбоко познат от Корея , ВИетнам , Ирак и така нататък.Даже се изказали 4е ще се намесят. *** евреи вървят по нацисткия учебник.

221

мони

преди 14 години

Lyubomir4o само от нашит медии и от ББС черпя информация- на едно от двете места съм го прочел.Доста ме озадачи статията.Най-вероятно да е било в дарик или нюз бг.ББС слагат видео затова следя новините при тях. Те винаги имат видео от мястото на събитията -което само по себе си означава, че са навсякъде.

fallback