Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Според последните данни на Световната организация по прехраната броят на гладуващите в света надхвърли един милиард.

Това е с 11 процента повече, отколкото през миналата година.

Всеки шести човек на планетата не си дояжда.

Опасната комбинация от икономическа криза и запазване на високи цени на храните е довело до бедност и глад около един милион души повече, отколкото преди година, коментира шефът на организацията Жак Дио. 

Най-много са гладуващите в Азия – 640 милиона. В Африка от недохранване страдат  265 милиона, в Латинска Америка – 53 милиона, в Близкия изток и Северна Африка – 42 милиона.

По данни на Световната организация по прехраната обаче и в индустриално развитите страни има хора, които не си дояждат – около 15 милиона души.

Икономическата криза и следващото от нея намаляване на експорта и чуждестранните инвестиции засягат най-силно градското население в развиващите се държави.

Отделно от това намаляват парите, които емигрантите изпращат на семействата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 14 години

Такъв е животът - едни ще са бедни, други богати. Равноправност едва ли някога ще бъде постигната, това е една утопия, като комунизма. Както е написал някой преди мен - ние в България сме късметлии, че поне сме се родили в Европа, а не примерно в Зимбабве или Афганистан.

49

Пропаднала Система

преди 14 години

Както казаха и други, проблемът не е в недостик на блага/продукти, а в начина на разпределението им - "свободни пазари", упралвение на капитала и т.н.Някъде бях чел, че 1 млрд. долара са достатъчни за да се реши проблема с глада.ФЕД и ЕЦБ създадоха не 1 млрд, а 1.5 трилиона виртуални пари и ги разпределиха между банкерския елит. Това е крещащ пример и хората трябва да проумеят, че сегашната система е пагубна за човешката цивилизация.

48

марин

преди 14 години

Причината за тази бедност са семействата, които имат над 3 деца.

fallback