В столицата на Тайланд – Банкок, армията е открила огън срещу антиправителствените демонстранти, предаде Интерфакс.

Стотици тайландски военни, подкрепени от бронетехника, се опитват да разпръснат протестиращите и да освободят центъра на столицата.

Демонстрантите, облечени в червени тениски, оказват ожесточена съпротива. Те замерят органите на реда с камъни и бутилки със запалителна течност.

Засега се съобщава за над 70 ранени.

CNN предаде, че резиденцията на премиера е обградена, а по улиците са запалени огньове.

Въведени са извънредни мерки за гарантиране на сигурността на пристанищата и летищата в Тайланд.

Въоръжени войници са разположени на стратегически места в града.

Части от сухопътните сили, ВМС и ВСС са заели позиция на петдесетина пункта в Банкок, за да гарантират сигурността на обществените сгради, предава АФП, като цитира говорител на армията.

Dnes.bg припомня, че в края на миналата година стотици хиляди души бяха блокирани по летищата на страната. Целта на завземането на летището бе да се попречи на премиера на Тайланд Сомчай Вонгсават да се завърне в страната след посещението му в Перу.

От три години страната е арена на почти непрестанни антиправителствени демонстрации.

Кралството, което се радваше на икономически растеж от повече от 5% до 2006 г., сега е изправено пред заплахата от рецесия заради световната икономическа криза, от която пострада износът на страната.

Сегашният премиер Абхисит Веджаджива, на 44 г., е представител на традиционния елит на Банкок и има подкрепата на армията. Той стана министър-председател през декември, след като конституционният съд разпусна правителството, свързано с бившия премиер Таксин Шинаватра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase