Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Името на чудовището от Амщетен Йозеф Фрицъл продължава да е едно от най-актуалните в медиите по света, след като разследващите разпространиха информацията за нови зверства, извършени от него.

След мъките, които причини на дъщеря си Елизабет и на шестте деца от насилствената си връзка с нея, станаха ясни подробности около още убийства, за които вероятно е отговорен.

"Това са млади момичета, убити в интервал от 40 години. Тези престъпления все още остават неразгадани", казва Алоис Лисъл, началник на полицията в Горна Австрия, цитирана от италианския всекидневник "Кориере дела сера".

Една от вероятните жертви се казва Мартина Пош и е била на 17 години, когато е била убита през 1986 г. Тялото й е било намерено на дъното на езеро, на близко разстояние от вилата, която Фрицъл и съпругата му наели за лятната си почивка.

При аутопсията на трупа е установено, че момичето е било изнасилено и после удушено, а тялото му - хвърлено в езерото. Мартина е имала забележителна прилика с дъщерята на Фрицъл - Елизабет.

Друго мистериозно убийство, за което Фрицъл може да носи, е това на Анна Нюмайер, на 17 години, убита с огнестрелно оръжие през 1966 г. близо до местоработата на Фрицъл.

През 2006 г. близо до къщата на Фрицъл изчезва 16-годишната Джулия Кюхрер. Съдбата й е неизвестна. Смята се, че може би Фрицъл има нещо общо с изчезването.

Следователи подозират, че чудовището от Амщетен носи вина и за убийството на проститутката Габриела Суперкова, на 20 години. Тялото й било открито в езеро в близост до мястото, където през 2007 г. Фрицъл прекарвал ваканцията си.
 
Британският "Таймс" пише, че Фрицъл сега ще живее при райски условия в затворническата психиатрична клиника, в която ще бъде настанен. Като всеки затворник с психични проблеми, той има право да си избере един от трите австрийски специализирани затвора.

Според адвоката на Фрицъл Рудолф Майер, клиентът му се спрял на бивш женски манастир, днес превърнат в затворническата психиатрична клиника Гарщен. Тя се намира в гора, в подножието на Алпите, на 30 минути път с кола от Амщетен.   

В Гарщен Фрицъл ще разполага с удобна килия, със свеж въздух и осветление по всяко време, нещо, от което е лишавал дъщеря си в продължение на 24 години.

В клиниката той ще може да подобри английския си или да учи други чужди езици.

Фрицъл ще има право да пее в затворническия хор, да тренира във фитнес зала, да играе тенис или пък да чете на воля в библиотеката на затворническата психиатрична болница, която е най-голямата библиотека за лишени от свобода в цяла Австрия.

В Гарщен Фрицъл ще може да общува с друг известен австриец - бившия телевизионен водещ Хелмут Фродъл, който излежава доживотна присъда заради убийството на колега, чието тяло после разфасовал с електрическа резачка.

Фродъл сега работи по докторската си дисертация и два пъти на месец има правото да посещава под полицейски ескорт университет, за да обсъжда дисертацията си с професор.    

На теория Фрицъл може да излезе на свобода след 15 години. Ако психическото му здраве се влоши или той стане сенилен, той може да бъде прехвърлен от затворническата психиатрична клиника в затворнически старчески дом.

Същевременно жертвите на Фрицъл - дъщеря му Елизабет и нейните деца, плод на изнасилванията на баща й, отново са приети за лечение в психиатричната клиника, където се лекуваха след разкриването на аферата "Фрицъл" миналата година.

Лечението се финансира от австрийската държава. Елизабет и двете й най-големи деца са прекалено травмирани, за да започнат нормална работа или да водят нормален живот, твърдят експерти, цитирани от в. "Таймс".
  
Британският "Гардиън" разказва, че Фрицъл променил решението си в съда и се признал за виновен по всички обвинения, когато обърнал глава в съдебната зала и видял дъщеря си Елизабет.

Тогава изведнъж го обхванал ужас и той си дал сметка какво е извършил. После, когато се върнал в арестантската килия, той се разплакал и казал, че ще се признае за виновен по всички обвинения.

Фрицъл все още е в затвора в град Санкт Пьолтен и чака прехвърлянето си в психиатричната клиника.

Според заместник-директора на затвора Ерих Хубер-Гюнстхофер психическото състояние на Фрицъл рязко се е влошило и има съмнения, че може да посегне на живота си. Затова пазачите зачестили с визитите в килията му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Вафел

преди 13 години

Баси гадните очи има! Като на коза!

40

Анонимен

преди 13 години

Какво се чудите бе... Хитлер каНация от психопати.

39

?!

преди 13 години

не мога да повярвам?! вместо да го ЕКЗЕКУТИРАТ, "цивилизованите" австрийци, един от които е и този ***, ще го учат на АНГЛИЙСКИ!защо за едно такова престъпление ще лежи в психиатрия?! в ОАЕ един, който изнасили и уби дете и беше с психически отклонения, ГО ОБЕЗГЛАВИХА! не го вкараха в психиатрия

fallback