Международната правозащитна организация "Репортери без граници" нарече оправдателната присъда срещу обвиняемите в убийството на известната руска журналистка Анна Политковская "резултат на недостатъчно разследване, предадено преждевременно в съда".

Според световната организация процесът не трябва да се смята за завършен, тъй като има нарушения, несъвпадения и отсъствие на прозрачност в хода на разследването на убийството.

Обществеността нееднократно беше оттласквана от процеса, твърдят правозащитниците.

Междувременно представители на потърпевшите по делото за убийството на Политковская обявиха, че няма да обжалват оправдателната присъда на московския военния съд за всички обвиняеми по делото.

Това е съобщила пред Интерфакс адвокатката на семейството на убитата журналистка Карина Москаленко.

Dnes.bg припомня, че на 7 октомври 2006 година в Москва бе убита руската журналистка Анна Политковская, превърнала се в трън в очите на властта заради критичните си публикации за действията на руските войски в Чечения.

През октомври 2006 година "Новая газета" публикува последния незавършен материал на Политковская.

В него се разказва за изтезанията, на които са подложени чеченци от правоохранителните органи и в "изправителните учреждения".

Журналистката цитира писмо на чеченеца Беслан Гадаев, в което той разказва как служители на правоохранителните органи в Грозни са го били, измъчвали с ток и слагали на главата му плик, за да не може да диша.

Целта била да даде самопризнания за няколко убийства, които не е извършил.

Според информация, до която се е добрала Политковская, изтезанията над Гадаев се доказват и от медицински свидетелства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase