Снимка: БГНЕС
fallback

Израел е изпратил "голямо количество“ сухопътни войски в Ивицата Газа, съобщи Франс прес като се позова на израелската армия.

По-рано Ройтерс, като цитира палестински очевидец, съобщи за навлизането на колона израелски танкове, някои от които стрелящи, в северната част на ивицата в действие, което изглежда като начало на наземна офанзива срещу ислямистите от ХАМАС.

Очевидецът, жител на северния град Бейт Лахия е съобщил, че колоната е пресякла по мрак граничните заграждения. Той не могъл да посочи на каква дълбочина израелските части са навлезли в палестинската територия.

Говорител на израелската армия потвърди навлизането на частта с цел завладяване на територии, използвани от палестинците за изстрелване на ракети срещу Израел.

"Целта е да се унижощи терористичната инфраструктура на ХАМАС в зоната на операциите“, посочва майор Авитал Лейбович. Новината е потвърдена и от кабинета на министър-председателя. В изявление се посочва, че Израел свиква десетки хиляди запасни военни като част от сухопътната офанзива, започната в Ивицата Газа.

Изтъква се, че в съответствие с тайно обсъждане на кабинета в петък, правителството е наредило въоръжените сили да свикат необходимите запасни, в размер от десетки хиляди души.

Би Би Си съобщава за масиран обстрел по Ивицата Газа през последните часове, което се тълкува като знак за начало на очакваната наземна операция срещу ислямистите от ХАМАС.

Чехия, председател на ЕС от 1 януари 2009, заяви, че израелската сухопътна офанзива в Газа е „отбранителна, а не нападателна“, предаде Ройтерс.

Говорителят на чешкото председателство на ЕС Иржи Потузник заяви:

"Към този момент, от перспективите на последните дни, ние схващаме тази стъпка като отбранителна, а не нападателна“.

Чешкият външен министър Карел Шварценберг ще бъде начело на делегация на ЕС в региона в неделя, по който повод Потузник посочва, че председателството ще изчака резултатите от това посещение.

Палестинският президент Махмуд Абас енергично осъди израелската сухопътна офанзива в управляваната от ХАМАС Ивица Газа и поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за кризата. Според него  "израелската агресия в Газа ще имаме сериозни последствия за региона“.

Най-малко 435 са убитите палестинци от началото на израелската офанзива, започнала преди една седмица. От тях 75 са деца и 21 жени.

Израелските ВВС са извършили общо 700 атаки срещу ХАМАС в Газа.

В същото време близо 500 ракети са изстреляни от Ивицата Газа след 27 декември. Убити са четири души в Израел, от които един войник, и 12 са ранени, сочи равносметката на израелската армия и полиция.

До този момент израелската офанзива се осъществяваше главно с изтребители, хеликоптери и безпилотни самолети. Участва и военноморският флот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

119

Доню Донев

преди 15 години

Зима е. Празници, пълен търбух, топла стая или офис. Секретарка или любовница, а може и жена. Хубаво е да си . С промит мозък ли? Ами, какъв ти мозък, ти винаги си бил първосигнален натегач и при комунизма, и при демокрацията, а и по преди и след това, келепир му е майката. А нещата са такива, каквито е казал поредния голям брат - от удоволствията и разврата, до някакви псевдомозъчни продукти, представляващи всъщност нулевосигнално послушание. И естествено всичко е в бяло и черно, или само за, или само против, а нашето място е там, от където се очаква най-много келепир. Работим и ходим къде ли не, и по работа, и за удоволствие, но си оставаме според стария български лаф - и катраника ходил в Цариград, ама си останал катраник.Ех, и аз не съм гладен, не съм на студено и се увличам като нулевосигналните форумци... А през това време света става все по-лошо място за живеене по много причини, но най вече заради доминиращия юдейско фарисейски талмудизъм и съвременното му проявление - ционизма. И какво от това, че от доста време страдат не само гоите, ами и евреите? Да, ама не - те количествените натрупвания водят до качествени изменения, важна е мярата, а тя вече сериозно се промяна. И в крайна сметка ще остане единствено непреодолимия и незаобиколем Иисус и Царството божие по него.А всъщност това е началото на края на дву хилядолетната борба на фарисеите талмудисти с Иисус, в която над 1500 години успешно използваха и стимулирания от тях ислям, но и това оръжие вече им се изплъзва. Разрастването е до време, ставането ие вечно и то е само християнство.Така че протягайте се до кълката на секретарката или любовницата в топла соба или лъскав офис и лапайте, лапайте, лапайте, сега ви се е паднало. А после за разнообразие, самочувствие и подмазване на поредния голям брат плещете нулевосигнални глупусти по форумите. И това ще преживеем, още повече, че времето ви изтича.И накрая пак повтарям - Бог да прости загиналите и вразуми живите.

118

x

преди 15 години

Prav e 73,shto ne se probvat s turtsite

117

преди 15 години

някой да обясни подробноОт: chivaкои са талибаните, кои са ХАМААС, кои са палестинци, кои са Алкайда и прочее *** организации. С проблематиките около тия *** ни дойде до гушпа и прелива вече. Нека се трепат, нека се колят, да се бомбандират и самоунищожават тая *** проклета. Хич ми не пука и не ми дреме на патерицатааа!

fallback