Атина преживя изключително тежка нощ. Хилядите протестиращи младежи трошиха прозорци на банки, бизнес сгради, търговски центрове и министерства.

Не пожалиха и опожариха и огромната коледна елха в центъра на града, която е на крачка от гръцкия парламент.

Рано тази сутрин отново потърсихме за коментар гръцката журналистка Йоанна Капетанаки.

Йоанна живее и работи в Атина и цяла нощ следеше събитията, които се случваха в столицата на южната ни съседка. Ето нейният коментар:

"След изминалата нощ правителството е под изключително силен обществен натиск, тъй като властите не успяха да установят никакъв контрол. До ранни зори пламъците в Атина не загаснаха.

И без това в последно време кабинетът беше изправен пред редица сериозни проблеми и икономически скандали, но определено смятам, че след събитията тази нощ правителството е поставено пред непосилната дилема дали изобщо е способно да управлява.

Хората, които живеят в централните части на Атина, напуснаха домовете си през нощта.

Съвсем сериозно, ситуацията е вън от всякакъв контрол.

"Убийството" на 15-годишния младеж беше просто един претекст за ескалацията. Погребението му е планирано за днес и Гърция се страхува какво може да се случи."

Междувременно гръцкият министър на вътрешните работи Прокопис Павлопулос защити работата на силите на реда .

"Полицията е на място и прави всичко необходимо, за да защитава човешкия живот и собственост", заяви министърът след закрито заседание на кабинета, продължило два часа.

"Държавният апарат е защитавал повече неща от тези, които са били заплашени, той е тук, за да защитава човешкия живот и всичко останало след това, без да нарушава демокрацията", наблегна Павлопулос.

"Не съм удовлетворен и се извинявам на обществото", все пак обаче каза той по повод провала на силите на реда да се справят с продължаващото насилие в Атина, Солун и други градове на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase