Снимка:Булфото
fallback

Инспектори от ДВСК засякоха и наложиха забрана върху 60 тона свинско месо, внесено от Ирландия в началото на декември тази година, което би могло да съдържа опасното вещество диоксин, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Партидите са открити до 11,00 часа днес в хладилни бази за съхранение в София и Пловдив, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба.

До края на деня ще бъдат проверени всички 112 хладилни складови бази на територията на цялата страна. До сряда – 10 декември, ще бъдат инспектирани и всичките 437 месопреработвателни предприятия, съобщават още от Националната ветеринарномедицинска служба.

България получи сигнал за заразеното с диоксин ирландско свинско месо чрез информационната система за бързо осведомяване, която действа на територията на ЕС RASFF, информират от ветеринарната ни службата.

Със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов ще се налага забрана и ще се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено.

След това от тях ще се взимат проби за анализи.

Ако лабораторните резултати докажат наличие на опасното вещество диоксин, месото и продуктите, в които то е било вложено, ще се унищожават.

Пробите ще бъдат изпращани за изследване в международни акредитирани лаборатории в страните членки.

Резултатите се очаква да бъдат готови от 3 до 5 дни.

Ветеринарите са препоръчали на частна фирма да върне обратно в Ирландия пътуващи за България няколко камиона свинско месо.

НВМС създава кризисен щаб, в който са включени Дирекция "Качество и безопасност на храните" към Министерството на земеделието и храните и представител на Министерството на здравеопазването.

От ирландската Агенция по безопасност на храните все още разследват как диоксинът е попаднал в свинското месо.

България е изпратила запитване до Ирландската ветеринарна служба в кои партиди месо е било засечено опасното вещество диоксин.

Санитарните власти в Брюксел и Дъблин продължават да проучват случая, като от Еврокомисията увериха, че ако се наложи, ще бъдат взети допълнителни предпазни мерки.

Причината за наличието на диоксин в месото, внесено от Ирландия, е опаковката на храната, която приемали животните.

Това показват първите резултати от разследването, съобщи The Times.
 
Правителството на Ирландия е призовало да бъдат изтеглени всички продукти от свинско месо, произведени след 1 септември, след като се разбра, че нивото на диоксин превишава от 80 до 200 пъти допустимата норма.

Предмет на разследването е станал завод за производство на храни, който е снабдявал десет свинеферми в Ирландия и други девет в Северна Ирландия.

Според британски източници заразяването на месото е свързано с използването на пластмасови опаковки, съдържащи диоксин.

Мухлясалият хляб, който не се изкупува в супермаркетите, обикновено се преработва за храна на свинете, обяснява още The Times.

Диоксинът, който може да предизвика развитие на рак, е опасен за човешкото здраве, ако се приема в продължение на 30-40 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

bul

преди 15 години

А ние пуснахме Майкъл Шийлдс...

27

преди 15 години

Сега разбирам игнорамуса писал това повествование защо не се е подписал - "Диоксинът, който може да предизвика развитие на рак, е опасен за човешкото здраве, ако се приема в продължение на 30-40 години."Ето я причината!Идиотче недоучило, може и никога да не го предизвика, може и на петата минута след приемането.Как може да пишете такива неща бе хора, кой ви поръча тия глупости?

26

Iveca

преди 15 години

Q go daite tova svinsko nasam da vidime ot 10-tina purjolki ko 4e mi stane. Nema da mi stane li, kvo? Ai siktir. Posle shto irland4etata bili agresivni. 60 tona li she ni se oprat na nas BULGARITE, q stiga - da ne sum vi 4yl !

fallback