Така изглеждаха улиците на гръцката столица. Снимка: БГНЕС
fallback

Нощни сблъсъци в Гърция 

Няколко гръцки града станаха арена на сблъсъци между граждани и полиция, след като в Атина служители на реда застреляха тийнейджър, съобщи ВВС.

Инцидентът се случи квартал Екзархия, където често има напрежение между представителите на реда и леви групировки.

Стрелбата е станала, след като патрулна кола с двама полицаи е била нападната от около 30 младежи, които хвърляли камъни.

Полицаите отговорили на атаката с огън, при което едно от момчетата било ранено смъртоносно и починало.

След като новината за инцидента беше разпространена, младежи подпалиха няколко коли и изпочупиха прозорците на магазини в района, а напрежението се пренесе и в Солун, Комотини, Йоанина и Крит.

Двама полицаи бяха арестувани и в момента тече разследване, а вътрешният министър Прокопис Павлопулос обяви в изявление, че „правителството изразява огромното си съжаление за случилото се“.

„Тече разследване по случая със смъртта на тийнейджъра и ако се установи, че полицаите са били немарливи към служебните си задължения, наказанието ще бъде много строго“, заяви той.

Това обаче не успокои обстановката и в Атина полицията се наложи да разпръсне със сълзотворен газ тълпа от стотици младежи, които хвърляха камъни по служителите на реда.

В Солун десетки младежи атакуваха районно полицейско управление, а други блокираха пътя към университета в града.

Според Асошиейтед прес, в някои уебсайтове има призиви към гражданите да се включат в демонстрациите из различни градове в Гърция.

Заради инцидента вътрешният министър дори подаде оставка на премиера Костас Караманлис, но тя не бе приета.

Нощни сблъсъци в Гърция 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

anonimen

преди 15 години

Kojto tyrsi, si namira. Na takiva bandit4eta takova im trqbva. Da bi mirno sedqlo, ne bi 4udo vidqlo.

71

Antipolice

преди 15 години

Тоя 61-ви какъв е интелектуалец само. Сигурно е от някое село от Дилюрмана. Уфсъ са простакесите от селото ти. Айде върви да си оправяш цървулите, форумът е за грамотни

70

Antipolice

преди 15 години

Едвали е кандидатствал за работа при полицаите, защото ако е толкова ***, са щели да го приемат. Чувал съм разни истории, че полицаите били толкова ***, та радиостанциите им служели, да ги напътстват как да се приберат у тях. Но сигурно е лъжа. Как мислите?

fallback