Снимка: БГНЕС
fallback

Руският патриарх Алексий Втори почина, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на Руската православна църква.

Говорителят на Руската православна църква Владимир Вигилиански обяви, че патриархат е починал тази сутрин.

Той не съобщи причините за внезапната му смърт.

Алексий Втори е роден предз 1929 г. в Талин, Естония. Той е 16-ият патриарх на Русия.

През 1940 г. е ръкополжен за дякон, а след това в архиерей. В продължение на 16 години е настоятел на Талинската казанска църква, а по-късно става и пресдедател на епархиалния съвет.

След смъртта на патриарх Пимен Първи през 1990 г. Алексий е определен за негов наследник.

Той е първият руски патриарх в историята на Съветския съюз, избран без натиск от страна на държавното ръководство и чрез тайно гласуване.

С помощта на Кремъл той възстанови влиянието на православната църква в Русия след 70 години атеизъм по времето на СССР.

По време на неуспешния опит за преврат през август 1991 г. осъжда ареста на Михаил Горбачов и анатемосва организаторите му.

„Разстроен съм, трудно ми е да намеря думи. Изпитвах огромно уважение към него“, заяви бившият президент на СССР Михаил Горбачов.

Руският Свети синод е свикал спешно заседание.

Бъдещият руски патриарх ще трябва да бъде избран не по-късно от шест месеца след кончината на предишния, т.е. през май следващата година.

Кандидатът трябва да отговаря на следните условия: да бъде архиерей в Руската православна църква, да има висше богословско образование, да притежава опит в епархиалното управление, да се отличава с привързаност към каноническите порядки, да се ползва с добра репутация и доверие и да е на възраст над 40 години.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Епископ Антоний Смол

преди 15 години

Значи за Умрелите или добро или..., ама в Синода говорихме, че патриарх Алексий II има жена и две деца... !? и е станал патриарх с подкрепата на КГБ , е сега жена му и децара ли наследяват всичко или Синода..КОЙ ?! Патриарх Максим "ДС" бил с жена си Надка, която и сега му е готвачка в Софийска Митрополия и му сменя памперсите, като се изпуска'насира често... Е как служи с тия памперси и всичко мирише около светия престол ?! и как се докосва до Св.Причастие ?! Затова с тия КГБ и ДС няма хората къде да се помолят , аман ...да УМИРАТ , че да се прочисти Църквата от *** Патриарси , комунисти и доносници...

41

преди 15 години

Руската църква е инструмент на руския империализъм ( който за щастие е недоносче, като и всичко, което руснаците се опитват да копират от Запада)

40

преди 15 години

Kaквото светейшество е нашичкия полковник Максим, същото е и тоя. Само дето е от КГБ а не от ДС.

fallback