Снимка: БГНЕС
fallback

Разочаровани чуждестранни туристи, които от няколко дни бяха блокирани на международното летище в Банкок, напускат Тайланд със самолети, които излитат от военна база в югоизточната част на страната, предаде АФП.

От вторник насам хиляди чужденци чакат на международното летище, което е парализирано от протестиращите противници на правителството, и от вчера Управлението на гражданската авиация разреши на авиокомпаниите да използват летището на ВВС базата в Утапао, на 190 км югоизточно от столицата Банкок.

Вчера са били извършени около 20 полета от базата, обясни източник от управлението.

По-рано протестиращите тайландци заявиха, че ще се бият „до смърт“, след като премиерът на страната обяви извънредно положение и разреши на полицията да щурмува летището.

Полицията заяви, че ще се опитат да преговарят с протестиращите, преди да преминат към силовото им отстраняване от обекта.

Съществуват опасения от потенциална кървава развръзка на събитията. Обсадата блокира хиляди туристи и парализира действията на правителството.

Премиерът Сомчай Вонгсават заяви, че не може да се позволи на демонстрантите да държат цялата страна като заложник.

Сомсак Косайсук, лидер на протеста, заяви, че протестиращите „са готови“ и подчерта, че могат да доведат още свои поддръжници.

Около 4000 активисти от Народния съюз за демокрация са разположени на лагер на международното летище.

Те искат оставката на правителството, като твърдят, че премиерът Сомчай е марионетка на бившия премиер в изгнание Таксин Шинаватра, свален с военен преврат през 2006 г. след аналогични протести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Да се вдигнем

преди 15 години

Ето така се протестира, братя! Кога ще се вдигнем и ние?!

fallback