Македония подаде жалба срещу Гърция пред Международния съд в Хага. Властите в Скопие обвиняват Атина, че е блокирала членството на страната в НАТО.

В комюнике, публикувано на интернет страницата на македонското външно министерство, се посочва:

По силата на временно споразумение, сключено през 1995 година под егидата на ООН, Гърция пое ангажимент да не възпрепятства присъединяването на Македония към НАТО. Затова Македония реши да се обърне към Международния съд, който разглежда междудържавни спорове, с искане Гърция да спази това споразумение.

Междувременно македонският президент Бранко Цървенковски обвини премиера Никола Груевски в нарушаване на конституцията и Закона за външна политика на страната.

В официално съобщение от кабинета на Цървенковски се казва, че днешното решение на правителството на Груевски да подаде жалба срещу Гърция пред Международния съд в Хага е взето без необходимите консултации.

С този акт и досегашното си поведение по време на преговорите за името в спора с Гърция премиерът Никола Груевски и правителството окончателно поемат цялата отговорност за решаването или провала на спора за името, както и за процеса за интеграцията на страната в ЕС и НАТО“, се казва в съобщението от кабинета на Бранко Цървенковски.

Dnes.bg припомня, че през април тази година Гърция наложи вето върху влизането на Македония в НАТО, докато не бъде постигнато споразумение за името на бившата югославска република, което е в основата на спора между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase