Завършиха едни от най-интересните избори за американски президент през последните десетилетия.

След съдбоносната надпревара, следена с нескрит интерес от всички световни медии, Америка има за пръв път в историята си чернокож президент.

Някои с право виждат в избора му истинско олицетворение на американската мечта – синът на африканец (баща му е чуждестранен студент от Кения) и жена от Канзас, отгледан от майка си и баба си в Хавай, успя да се издигне до най-важния пост в света.

Семейството на Обама не е нито богато (като например това на Джон Кенеди), нито от политическия елит във Вашингтон. Обама няма връзките и големия брой предшественици военни герои (като Джон Маккейн).

Пречките, пред които бе изправен, свидетелстват за изключителните му способности да вдъхновява и печели хора на негова страна. Барак Обама успя да победи една от най-силните институции в политическия живот на Америка на предварителните избори за кандидат на демократическата партия – Хилъри и Бил Клинтън.

След което 47-годишният сенатор от Илинойс се пребори с мощната републиканска машина и героя от войната във Виетнам Джон Маккейн. Всичко това Обама успя да постигне със силата на ума си, чара си и, разбира се, късмета си.

Вижте още

Всичко за изборите в САЩ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase