Шумно приветстван от 70-хилядно множество в Грант Парк в Чикаго, победителят застана пред избирателите си с думите: "Здравей, Чикаго!"

"Има ли още някой, който се съмнява, че Америка е страната, в която всичко е възможно?", риторично попита Барак Обама.

"Тази вечер отговорът е ваш", каза той и посочи, че много хора за първи път в живота си са чакали часове наред, за да упражнят правото си на вот.

"Ние сме и винаги ще бъдем Съединените американски щати", допълни Обама.

Освен, че благодари на Макеин и Пейлин, думи на признателност имаше за вицепрезидента му Джо Байдън.

Сенаторът благодари и за 16-те години, прекарани заедно със следващата първа дама - Мишел Обама, благодари и на децата си.

"Никога няма да забравя на кого принадлежи тази победа – на вас, тя принадлежи на вас", каза Обама на хилядното множество, събрало се в Грант парк в Чикаго.

Най-лошата икономическа криза на века, Ирак и Афганистан бяха сред темите, за които говори новоизбраният президент.

"Нови работни места, нови училища – всичко това предстои", посочи Обама.

"Америка, никога не съм бил изпълнен с повече надежда, че заедно с вас ще постигнем целите си", каза новоизбраният президент.

"Ще има връщания назад и фалстартове, но винаги ще съм откровен с вас и ще ви слушам. Преди всичко ще ви моля да работим заедно. По начина, по който започнахме това преди 21 месеца. Победата е шанс да осъществим промяната. Без вас тя не може да се осъществи, без новия дух на саможертва, на отговорност, на упорита работа", призна той.

"Новата зора на американското ръководство започва. Истинската сила на нашата страна не идва от оръжията, а от идеите", каза той.

"Америка, стигнали сме толкова далеч, знаем какво искаме да променим. На тези, които ни казват, че не можем, отговаряме с духа на хората. Да, ние можем, Бог да благослови Америка!", изтъкна в края на прочувствената си първа реч 44-тият президент на САЩ Барак Обама.

 

Всичко за изборите в САЩ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase