Колин Пауъл, бивш държавен секретар на САЩ от 2001 до 2005 г., застана на страната на Барак Обама, след 25-годишно приятелство с Джон Маккейн, пише в днешния си брой италианското издание La Republica.

"Убеден съм, че в този момент на американската история имаме нужда от президент, който да бъде личност, олицетворяваща еволюцията: необходима е смяна на поколенията", заяви Пауъл.

В интервю по канал Nbc Колин Пауъл обясни, че не става въпрос за поддръжка на расата: "Ако ставаше въпрос за раса, то щях да направя това изявление още преди месеци".

Бившият държавен секретар споделил, че причината за подкрепата му за Обама е станала "неувереността" на сенатора републиканец Маккейн пред лицето на икономическата криза, изборът му на кандидат-вицепрезидент в лицето на Сара Пейлин и все по-агресивния тон на предизборната му кампания.

Според Пауъл  е настъпило време "да се придаде нов имидж на САЩ: президентът трябва да използва властта си, за да възстанови доверието в Америка и да я постави начело в борбата срещу бедността и глобалното затопляне".

Барак Обама бил щастлив да разбере мнението на Пауъл, а Маккейн философски заявил: "Аз винаги съм уважавал и съм се възхищавал от генерал Пауъл, ние сме стари приятели и не съм учуден от избора му".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase