Македонският президент Бранко Цървенковски поиска справедлив компромис на заплетения спор за името на страната му с Гърция, но обяви, че няма да допусне Македония да бъде унизена, предаде Ройтерс.

В реч пред Общото събрание на ООН Бранко Цървенковски се оплака от "очевидния абсурд" на въпроса за името на републиката, което според него блокира интеграцията на Македония в НАТО и ЕС.

"Република Македония е готова да приеме справедлив компромис и разумно решение, което няма да отрече нашата национална и културна идентичност", посочи Цървенковски.

Той отбеляза обаче, че Скопие няма да допусне унижение и вътрешна дестабилизация поради неприемлив компромис по спора с Атина.

През юни ЕС поиска от Скопие да разреши спора за името с Гърция, за да получи официална дата за начало на преговорите за членство в съюза.

"Основно остава поддържането на добросъседски отношения, включващи взаимно приемливо решение по въпроса за името", се казва в заключителния документ след срещата на Европейския съвет в Брюксел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase