Снимка: БГНЕС
fallback

Американският президент Джордж Буш заяви в едно от редките си телевизионни обръщения, посветено на финансовата криза, че цялата икономика на страната е в опасност.

"Ние сме в средата на тежка финансова криза", каза той от Белия дом, наблягайки, че става дума за "безпрецедентен период за американската икономика". "Цялата ни икономика е в опасност", заяви Буш, призовавайки представителите в Конгреса да приемат плана за спасяване на финансовата система, предложен от неговата администрация.

Американският президент обяви, че е поканил в Белия дом кандидатите за президентския пост Барак Обама и Джон Маккейн "да се присъединят към представителите на парламентаристите от двете партии, за да помогнат да се ускорят дискусиите за приемането на справедлив закон.

"Има дух на сътрудничество между демократи и републиканци и между Конгреса и нашата администрация", каза той по време на продължилото четвърт час обръщение.

Президентът подчерта, че планът, представен от секретаря на Федералния резерв Хенри Полсън, е "достатъчно амбициозен, за да разреши един сериозен проблем", припомняйки, че Резервът ще предостави 700 млрд. долара, за да изкупи "проблемните активи, които смазват финансовата система".

"Мерките не целят да предпазят компаниите или предприятията на определени хора, а да предпазят американската икономика като цяло", заяви президентът, изтъквайки, че самият той е "пламенен защитник на свободната инициатива".

"Моят естествен инстинкт следователно е да се противопоставя на една намеса на правителството", посочи Буш, като добави: "Мисля, че компаниите, които взимат лоши решения, трява да се оставят да угаснат. При нормални обстоятелства бих се придържал към тези принципи. Но обстоятелствата не са нормални".

"Пазарът не функционира добре, има голяма загуба на доверие и значителни сектори от американската финансова система рискуват да се сринат", каза още президентът. "Без незабавни действия на Конгреса Америка може да се плъзне към финансова паника и болезнен сценарий", предупреди Буш, доверявайки се на прогнозите на експерти.

"Колкото повече банки фалират, толкова повече борсата може да се срине, което би намалило стойността на вашите пенсии, повече предприятия могат да затворят врати и милиони американци да загубят работата си, и в крайна сметка страната ни може да се окаже в дълга и мъчителна рецесия".

"Ние не трябва да позволим това да се случи", призова Буш. "Нашата икономика е изправена пред огромно предизвикателство, но ние вече сме се справяли с трудни предизвикателства и ще преодолеем и това", обеща президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Данчо 63г.

преди 15 години

До сега от прочетеното разбирам,че нищо ново някои от пишештите ЮНАЦИ тук не схващат, а и стари подобни номера не са запомнили.Спретнатата криза ще изчисти на нула "разкошния US вътрешен дълг",ще стопи виртуалните свръх печалби и Всички други-като нас-ще го отнесем,не квадратен а триъгълен,като шлосерски шабър.Така,който е имал много,ще му останат малко.Такива като нас-с пръст в г.с.Какво се палите,защо се вайкате?Така и така си нямаме,да си берат гайлето.След тази криза ще спретнат една голяма касапница и ще си оправят икономиката.Не бойте се,по зле щестане от 1929г. и пак сеир ще има,пак ние ще плащаме.

20

sss

преди 15 години

САЩ е най голямата финасова пирамида - това го разбраха и малките деца по цялата планета. това е държавата с дефицит 4000милярда долара.

19

преди 15 години

да им помагат МВФ и Световната банка. когато през 1996 г. МВФ поиска в България фалит на 15 банки всички се надигнаха срещу Жан Виденов и избраха *** Иван Костов. сега бензина и хляба са два пъти по-скъпи а заплатите в реално изражение са същите но всеки си мълчи

fallback