Снимка: БГНЕС
fallback

Кой от двата алианса се безпокои повече за безопасността в Европа? НАТО или ЕС?

Месец след края на петдевната война в Грузия изводите са ясни.

Резултатът от проведената между Саркози и Москва и Тбилиси дипломация не може да се нарече изключителен (ЕС се примирява с това, че Южна Осетия и Абхазия са наводнени от 7600 руски военни, че етническите чистки остават безнаказани и че нейните наблюдатели ще контролират само Грузия).

Но страните поне разговарят с Брюксел и считат, че Евросъюзът е малко или много обективен, за разлика от американците, които веднага се втурнаха да защитават Грузия.

Украйна (без да посочваме вътрешнополитическите й причини) си извади поука от това. И сега се стреми преди всичко към ЕС, а после (но едва след това) може и в НАТО.

Ето защо изводът от грузинската криза е следният: солидарността  и защитата на Запада се преместиха на изток, от НАТО към ЕС. Центърът на Запада вече не е във Вашингтон, а в Брюксел.

Блоковото мислене на НАТО или превъзходството, изразено в ракети и жива сила, като средство за сплашване на противника, е остаряло.

В епохата на глобализацията действа друг начин на мислене: всички сме зависими от стокообмена. И там, където търговските връзки са тесни, тесни са и други общи интереси, включително и интересите на безопасността.

В подкрепа на тази теза може да се направят два хипотетични теста:


Финландия не е член на НАТО, но е член на ЕС. Какво ще стане, ако Русия нападне Финландия (което не е много вероятно)? Няма никакви съмнения, че ЕС ще реагира като военен съюз. Незабавни санкции, ограничаване свободата непридвижване и преустановяване на всички преговори с Москва. След което най-вероятно ще настъпи мобилизация на войски и привеждане в бойна готовност.

ЕС ще реагира с цялата си мощ само защото вижда заплаха за своите делови интереси с Финландия. Заплаха за
целостта на икономическото пространство.

"Аргументът на Финландия против встъпването й в НАТО е: просто не е необходимо. Нали е член на ЕС. Никой няма да се осмели да нападне член на ЕС", това е заявил наскоро финландски дипломат.

Втората хипотеза:

Турция е член на НАТО, но не е член на ЕС. Какво ще се случи, ако Русия нападне Турция? Няма никакво съмнение! Европа едва ли би проявила такава солидарност, както в случая с Финландия. Представителите на Берлин, Париж и Варшава ще търсят до безкрайност в щабквартирата на НАТО възможни политически алтернативи, за да не изпратят и един войник на бреговете на Босфора.

Какви са изводите тогава? Де факто ЕС има по-силна солидарна отговорност, отколкото НАТО. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

shmen

преди 15 години

Аз съм също за признаването на независимостта на двете репулики.Наистина най-добре да се направи социологическо проучване сред българите но истинско проучване не платено :) бил съм на такива.и да се види дали мнението на народа съвпада с мнението на нашите политици. За платените проучвания е например 20 лв за един час и казваш да аз харесвам мобилниат оператор Х защото е най-най :)

27

dino

преди 15 години

Sled kato nashite politicy niamat sobstveno mnenie po vaprosa s priznavaneto na dvete republiki ,neka prosto da se napravi sociologichesko prouchvane kolko ot balgarite sa 'za' i kolko sa za 'ne'.Ako poveche sa 'za'/kakto i az/,prosto na taia nasha pasmina novobogatashi politici ne triabva poveche da se viarva.

26

И.П.Енчев / info-en@

преди 15 години

Oт : И.П.Енчев / info-en***dss-en.co.jpХей Човеко, Осъзнай се!!БЪЛГАРИО a ти, Призна ли Южна Осетия като равноправнa с тебе, или още се мъдриш накъде те мъкне за носа Евро-Конгломерата?? Цял един народ се бори с години и даже векове за свобода и независимост жертвайки живoтa си за, а след като постигне тoвa ;СВОБОДА, СУВЕРЕНИТЕТ и НЕЗАВИСИМОСТ, Никoй, или почти никoй не го признава!! .Личните Групирани Култови, Идеолого-Политически и Peлигиoзни Интереси-увлечения, са нaй-главната причина, която ни Принуждава Групoвo да ce caмoзабрaвямe и Грешим , да нe бъдем особено внимателни още повече, когато става дума за взаимно решаване на задачите от Общо-Социален характер в отношенията.Защо?Защото Cубективните Идеологo-Политически и Peлигиoзни Интереси ca Култови увлечения и са тoлкoва различни, кoлкто сме ние самите Xopaтa пo природa различни. Как мислите бе ХОРА по този въпрос ,Не е ли ОБИДНО и даже ПРЕСТЪПЛЕНИЕ- Садизъм да не признаваш Ближния си по РОД Душа, ИНДИВИД-ЧОВЕКА!!!???Как може да се наричаме ХОРА и ЧОВЕЦИ, а да не признаваме един друг че сме такива.Как може да не Признаваме ,че всеки на тази земя, било то индивид, група Народност или Нация, има право на ПРИЗНАНИЕ, Живот, Самоуправление, СВОБОДА и Независимост??ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е и то от най-ВИША СТЕПЕН за 21ви ВЕК, когато не признаваш, че Всяка Част от Нас, Човешкия род,е също както и ти, със всичките ПЪЛНИ права които и ти имаш.А те са:Право на ТЕРИТОРИЯПраво на СУВЕРЕНИТЕТ, САМОУПРАВЛЕНИЕ,Право на ЖИВОТ,Право на СВОБОДА,Право на ПРИЗНАНИЕ И СЪЖИТЕЛСТВОПраво на НЕЗАВИСИМОСТ Тук ще попитам:Коя ocвeн Pуcия, от псевдо-Демократичните държави в СВЕТА, призна, прие и приветствува Новоосвободената Южна Осетинска ДЪРЖАВА-Република??Ако не сте направили открито това, тогава за каква Демокрация бръщолевите???Нека сега видим наистина кой е Действително ДЕМОКРАТ и най вече ЧОВЕК а не Престъпник от нов вид-Садист, непризнавайки Ближния си по РОД и Душа, ИНДИВИД-ЧОВЕКА!!!???Колко държави от ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА ПРИЗНАХА Южна Осетия??В това число на кое место е БЪЛГАРИЯ претендирайки за световно признание със Свободният дух на Ботев И Левски??"Само онзи, който е Cвободен, само той може да се нарече Човек в пълния смисъл на думата.в. "Знаме" бр. 23, 27 юли 1875 г. "Христо Ботйов""Идеята за Cвободата е всесилна и Любовта към нея сичко може да прави."в. "Знаме" 22, 13 юли 1875 г. Христо Ботйов"С уважение: И.П.Енчев / info-en***dss-en.co.jp***********************T:+ 81-424-44-5320 F:+81-424-44-5321

fallback