Саркози и Медведев. Снимка: БГНЕС
fallback

Светкавичното посещение на френския президент Никола Саркози в Москва бе по-резултатно, отколкото се очакваше. 

Сега остава и надеждата, че руското правителство ще изпълни дадените обещания -  да изведе всичките си военни части през следващия месец и да напусне грузинското пристанище Поти до една една седмица.

Европейският съюз пък обеща да изпрати международни наблюдатели в буферните зони, разделящи Грузия от Южна Осетия и Абхазия.

В същото време Москва запазва позицията си по въпроса за териториалната цялост на Грузия.

Президентът Медведев отново потвърди признаването на правителствата на Южна Осетия и Абхазия.

"Ние направихме своя избор и той е окончателен", заяви той.

Русия дори планира да подпише пакт с двете нови правителства, които са се съгласили да приемат руски войски на територията си.

На 15 октомври, в Женева, ще се състои среща, на която ще се обсъди признаването на отцепилите се региони.

След визатата си в Москва Никола Саркози посети Тбилиси, за да се срещне с грузинския президент Саакашвили.

Грузинският лидер изрази своята признателност към европейските посредници, като нарече подхода на ЕС "дипломация на 21 век", противопоставяща се на "сталинистките решения от 19 век, които предлага Русия", съобщава вестник "Вашингтон пост"

Важно е да се отбележи и фактът, че на срещата между френския и руския президент присъства и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

И ЕС, и Русия осъзнават своите възможности и ограничения. Европейският съюз не може да не си дава сметка за своята 30%-на зависимост от руския нефт и газ, а Русия - за силната връзка на износа й към Европа, коментира  в. "Ел Паис".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Viktor

преди 15 години

medvedev

40

някой

преди 15 години

Вече ми омръзна да повтарям - бил съм в Русия, но това не ми пречи да гледам и игрални филми нали? Между другото, на български език се казва "игрален филм". "Художествен филм" се казва на руски (който също смея да твърдя че го владея доста добре).

39

Васко

преди 15 години

Огромната територия не винаги е предимство. Може да прозвучи смешно, но и ресурсите не винаги са. Русия е длъжна да харчи доста за отбрана и инфраструктура. А за алкохолизма-е има го проблема, не могат да се преборят с него. Ама за човешките права, там всичко зависи от това кой прави класацията. Много ми е интересно да я видя...

fallback