Снимка: БГНЕС
fallback

Руският президент Дмитрий Медведев е подписал указ за признаване на двете сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия за независими държави.

„Подписах указ, с който Руската федерация признава независимостта на Южна Осетия и независимостта на Абхазия“, заяви Медведев в телевизионно обръщение.

Решението идва ден след като горната камера на руския парламент призова Медведев да обяви независимостта на двете области.

След решението анализатори очакват нова вълна на противопоставяне по линията НАТО – Русия.

По-рано през деня руският постоянен представител в НАТО Дмитрий Рогозин обяви, че неговата страна планира да отложи посещения на високопоставени представители на НАТО и да прекрати съвместни военни учения с Алианса.

Рогозин каза още, че ще бъде целесъобразно да бъде прекратено сътрудничеството с НАТО във всички съвместни мироопазващи операции „за най-малко шест месеца“, но подчерта, че засега Русия ще продължи да сътрудничи с Алианса в Афганистан.

Същевременно говорителят на дипломатическото ведомство на Франция Ерик Шевалие обяви, че признаването на двете области "е достойно за съжаление".

Dnes.bg припомня, че в момента Франция председателства Европейския съюз.

Британското правителство също „отхвърли категорично“ признаването от Русия на независимостта на Абхазия и Южна Осетия и потвърди „суверенитета“ на Грузия върху двете сепаратистки области.

Правителството в Грузия обяви, че признаването на Абхазия и Южна Осетия от Москва няма „никаква юридическа стойност“ и ще има „тежки политически последици“ за Русия.

Независимо от международните реакции, в двете области вече започнаха празненствата.

Изстрели с автомати, разливане на шампанско и сълзи от радост белязаха речта на руския президент.

Всичко за кризата в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

147

преди 15 години

144. - 30.08 16:54 -От: АнонименБРАВО НА РУСНАЦИТЕ - ИСКРЕНО ИМ СЕ ВЪЗХИЩАВАМ - ТЕ СА ИСТИНСКА НАЦИЯ, А НЕ СБИРЩИНА ОТ ЙЕСМЕНИ И *** КАТО БЪЛГАРИТЕ--------------Браво!:)) От 7 милиона йесмени и ***, разбира се само 144-ти анонимен е достоен славянин и православен християнин. :)))))

146

преди 15 години

И какво като са ги признали,ние пък не ги признаваме,през .а му е на саакашвили,кой признава и кой не,ще продължи да тероризира тъпите руснаци..

145

преди 15 години

Първо беше еуфорията, после - учудването. Руснаците решиха, че правят същото като някои наистина силни и богати страни. И очакваха същата реакция. Но... реакцията е коренно различна в ЦЕЛИЯ свят. НИТО ЕДНА страна не признава новообразуваната държава Ю Осетия - абсолютно нито една. Дори диктатурите във Венецуела и Беларус не я признават - Лукашенко и Чавес казаха, че подкрепят Русия, но тихомълком отминаха въпроса за признаването на новата държава. Дори Куба и Северна Корея мълчат като мушнати гайди по въпроса. Единствените, които официално признаха Ю Осетия, освен Русия, са терористите от групировката Хамаз - никой друг. Сега в дървените руски глави почва да се прокрадва съмнение и почуда - защо, какво става, къде сбъркахме, та се озовахме в една компания и подкрепяни единствено от терористи-самоубийци? Това, прочее, е нормално - русите никога не са имали понятие от дипломация и външна политика - още от времето на Хрушчов и преди това те умеят единствено да тропат с обувки по масите и после да се учудват защо в целия свят никой не ги подкрепя.

fallback