“Грузия иска да стане член на Европейския съюз и на НАТО, но това не се харесва на Русия и затова ни наказват”, обяви посланикът на Грузия у нас Михеил Уклеба на прескоференция днес.

Според него целта на руснаците в настоящия военен конфликт е не да се помогне на хората в Южна Осетия и Абхазия, а да се свали грузинският президент Саакашвили.

На негово място ще бъде сложена руска марионетка, която да разруши демокрацията в страната, убеден е Уклеба.

Според посланика на Грузия, Русия не е признала Косово заради Чечения, но това далеч не пречи на Кремъл да поддържа сепаратизъм в чужди държави.

“Руснаците още мислят, че Съветският съюз съществува. Когато беше СССР, всичко беше съветско. В момента в Южна Осетия има по-малко руснаци, отклокото грузинци”, обяви посланикът.

"Южна Осетия е измислена от Съветския съюз и това място си има друго име, което е грузинско", посочи още той.

Посланикът призна, че цяла Грузия е окупирана от руски войски, с изключение на столицата Тбилиси.

Днес в Грузия се очаква да пристигне френският президент Саркози, както и държавните глави на Украйна, Полша, Литва и премиерите на Латвия и Естония.

От Грузия се надяват те да помогнат на страната за нормализиране на обстановката.

Междувременно от Кремъл долетя новина, че президентът на Русия Дмитрий Медведев е обявил, че „на основата на доклад е взел решение за приключване на операцията по принуждаване на Грузия към мир”.

Всичко за войната в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase