Русия отвори втори фронт на сраженията в Грузия, като изпрати войници извън Абхазия- в грузинска територия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Руски войски се придвижиха на 40 км от сепаратистката област Абхазия, в град Сенаки, който се намира на грузинска територия, съобщава и телевизия "Ал Джазира".

Руската армия се придвижва с няколко десетки бронетранспортьора.

Dnes.bg припомня, че първоначално Русия оправдаваше нахлуването си на грузинска територия като „мироопазваща мисия в Южна Осетия“.

Руските войски обаче превзеха в понеделник и град Гори, предава "Ал Джазира".

"Грузинските сили укрепват позициите си край Тбилиси, за да защитават столицата", съобщи секретарят на грузинския Съвет за сигурност Александър Ломая.

"Руските войски окупират Гори. Грузинските въоръжени сили получиха заповед да напуснат Гори и да укрепят позициите край Мицхета, за да отбраняват столицата. Това е тотална офанзива", подчерта Ломая.

Мицхета е грузински град, разположен на 24 км от Тбилиси.

Грузинските сили се изтеглят към Тбилиси, за да защитават столицата от руската армия, съобщи по-късно в комюнике и грузинското правителство.

Русия не може да преговаря с грузинския президент Михаил Саакашвили, който вече е военнопрестъпник, заяви руският посланик в НАТО Дмитрий Рогозин пред журналисти в Брюксел.

Русия се стреми да окупира цялата територия на Грузия, изтъкна грузинският президент Михаил Саакашвили в обръщение към нацията, предавано по телевизията.

„Тази провокация целеше да се окупира Южна Осетия, Абхазия и накрая цяла Грузия", подчерта той, имайки предвид сраженията, които се водят от няколко дни между грузинските и руските войски.

По-рано в понеделник Михаил Саакашвили подписа в столицата Тбилиси предложение за спиране на огъня с Русия.

Москва обаче категорично отказа предложението, съобщи Ройтерс.

Изявлението на Кремъл гласи, че Русия дори няма да обмисли документа в настоящия момент. 

„Според информацията, с която ни снабдяват миротворците ни в Южна Осетия, Грузия продължава да използва военна сила и при това положение ние няма да вземем под внимание документа“, заяви говорител на Кремъл пред журналисти. 

* Информацията е актуална към 21:50 часа на 11 август 2008

Всичко за войната в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase