С указ на президента на сепаратистката грузинска република Абхазия Сергей Багапш на част от територията й се въвежда военно положение, предаде Интерфакс.

Военното положение влиза в сила в пет района от 0 часа на 11 август местно време (23 ч. бълг. време).

Освен това, на територията на Абхазия е обявена частична мобилизация на запасняците.

Абхазките сили продължиха и днес въздушните бомбардировки и артилерийския обстрел в района на Кодорското дефиле, който е под контрола на Грузия.

Абхазките части се разгърнаха до река Ингури, на границата с Грузия, в окръг Гали - абхазки район, населен предимно с грузинци.

Малко по-рано днес Белият дом предупреди Русия за риска от сериозни последици, които би имало за отношенията със САЩ продължаването на "опасната и диспропорционална ескалация" от руска страна в конфликта с Грузия, предаде АФП.

Ясно заявихме на руснаците, че ако диспропорционалната и опасна ескалация продължи от руска страна, това ще има сериозно отражение върху американско-руските отношения в дългосрочен план, заяви заместник-съветникът по националната сигурност Джеймс Джефри.

Това според АФП е най-сериозното предупреждение, адресирано към Русия от високопоставен служител на Белия дом от началото на военните действия в Южна Осетия.

САЩ настояват за спиране на руските нападения, прекратяване на огъня, връщане на положението отпреди началото на боевете и подновяване на диалога, каза Джефри в Пекин, където придружава президента Буш.

Според Белия дом руската реакция на изтеглянето на грузинските сили от сепаратистката република Южна Осетия - ако то се потвърди - ще бъде тест за истинските намерения на Москва.

В същото време Русия иска договор с Грузия за неизползване на сила преди всякакви преговори.

Докато Грузия не подпише договор за неизползване на сила по отношение на Южна Осетия, и дума не може да става за започване на преговори. Това заяви на пресконференция в Москва заместник-министърът на външните работи на РФ Григорий Карасин.

Грузия е длъжна да изтегли армията си на линията от 1992 г., както е предвидено в споразуменията от Дагомис, цитира ИТАР-ТАСС изявлението на дипломата.

Необходимо е да бъде подписан договор за неизползване на сила. Нужни са задължения, положени на хартия. Събитията през август показаха, че на думите на грузинското ръководство не може да се вярва, изтъкна Карасин.

Всичко за войната в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase