Забраниха на 10-годишен тореадор да участва в корида, и то два пъти за последния уикенд.

Властите в града не разрешиха на фенско-мексиканското момче Михаел Лагравере да участва в традиционните развлечения, практикувани в южните райони на Франция.

“Жестокостта и живодерството на това развлечение винаги е шокирало, но най-страшно става безжалостното отношение към подобно шоу. Чувството се засилва, когато в него участва дете - отбелязва Клер Старозински, президент на Асоциацията на Анти-Коридата. – Това момче е убило приблизително 60 бика в Мексико. Това е потвърдено и с видео. Няма да допуснем той да се занимава повече с тази дейност във Франция”.

Според членовете на асоциацията, разрешената жестокост в ранна възраст не може да не повлияе на психиката на момчето, от което може да се очакват в бъдеще и доста по-страшни неща.

Най-младият тореадор смята, че забраните на асоциацията просто искат да привлекат вниманието на обществеността към нейната дейност. Най-вече - пълна забрана на коридата.

Официално този традиционен за Испания спорт е забранен във Франция. Страната прави изключение като позволява единствено жителите на южните райони да я практикуват.

Затова пък почитателите на коридата смятат отстраняването на детето за напълно неприемливо.

Според тях “през вековете този спорт винаги е бил от важно значение за икономиката, социалния и културен живот в тези райони. Повечето жители от близките местности представили пред властите стъпките на асоциацията като посегателство на важните аспекти от културата на местното население”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase