Единствено Ирландия се допита до жителите си за договора, те казаха "не". Снимка: БГНЕС
fallback

Въпреки ирландското „не“ Лисабонският договор ще се приложи, макар и с няколко месеца закъснение. Това е становището на испанския държавен секретар за ЕС Диего Лопес Гаридо.

Не е добре, че ирландските избиратели отхвърлиха договора, но не трябва да се драматизира, казва той в интервю днес за в. „Паис“.

Според Гаридо 26-те останали страни от Евросъюза са заявили, че ще продължат ратификацията и когато това приключи към края на годината ще се направи преценка на ситуацията.

Не се съмнявам, че договорът ще премине теста, посочи испанският представител. Според него тогава Ирландия ще трябва да намери юридическата и политическата формула да се включи в договора, който по думите му е постигнат с „консенсус от парламенти, представляващи 500 милиона европейци“.

Възможно е прилагането на договора от Лисабон да се забави, ако е необходимо, за да се включи в него и Ирландия, но това няма да отнеме повече от няколко месеца, уверен е той.

В понеделник европейските ръководители започват важни консултации в опит да спасят договора след ирландското „не“.

Едно от предложенията е бързо провеждане на нов референдум в Ирландия по прередактиран договор, който да удовлетворява Дъблин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

преди 15 години

Сега отхвърлят лисабонския договор, но иначе им харесва много в Европа - как иначе да си обясним че има много ирландци които си купиха апартаменти по черноморието и други имоти в България?

4

Владо

преди 15 години

номмер 2 ти направо ме разсмя :D:D

3

Stohi

преди 15 години

Еееее, супер, значи не всичко е било напразно. ;) *** ирландци!

fallback