Медведев президент, Путин - премиер. Снимка: БГНЕС
fallback

Дмитрий Медведев ще положи днес клетва като трети президент на Русия.

42-годишният Медведев спечели президентските избори в страната, които се проведоха на 2 март 2008 г., и ще смени на най-висшия държавен пост 55-годишния Владимир Путин, чийто пълномощия, съгласно конституцията, изтичат след два 4-годишни мандата.

Церемонията по предаването на властта от настоящия на новоизбрания държавен глава ще започне точно в 12.00 ч. московско /11.00 ч. българско/ време в Андреевската зала на Големия Кремълски дворец.

В навечерието на церемонията „Время новостей“ анкетира руски експерти за  предстоящото разпределения на властните пълномощия между новия държавен глава Дмитрий Медведев и бъдещия премиер Владимир Путин.

Сред въпросите, които изданието задава на политолозите, са и: съществува ли вероятност да се увеличи президентския мандат и за хипотетичното завръщане на Путин в президентското кресло през 2012 г.

„Ще има конкуренция между апаратите“, смята Борис Макаренко, първи заместник-генерален директор на Центъра за политически технологии.

Според него не е изключено президентският мандат да бъде увеличен.

На въпроса кой ще стане следващият президент на Русия през 2012 г. днес не могат да отговорят нито Медведев, нито Путин. Те самите биха желали да видят как ще потръгне. Но е малко вероятно, че следващият президент на Русия ще стане опонент на настоящата власт.
 
„Изключвам вероятността Путин да се върне на президентския пост през 2012 г.“, смята Георгий Саратов, ръководител на фонда ИНДЕМ.

По конституция обаче, Владимир Путин има право да участва в следващите президентски избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

преди 15 години

Утре да са изборите в Русия, ако ще в Щатите да гласуват, пак Путин ще спечели. Щом си го искат руснаците, наша работа ли е да се месим? И то при *** у нас, къде няма за кой да гласуваме ...

12

bg

преди 15 години

Юдейска крадлива пасмина с демокрация не се озаптява

11

СТРАНДЖАТА

преди 15 години

Само едно смислено изказване видях на 1.Русофилът 6, ! не е луд,но ти си заблуден.Нямам нищо против руснаците,просто ги съжалявам за лошият им шанс да се родят в богата държава ,а да живеят в мизерия.Ако някога в Русия настъпи демокрация,ще стане могъща държава,а сега какво е богата държава-жалки поданици.погледнете на запад през океана,как хората си избират президент и си направете нужните изводи.

fallback