Митничари пресякоха на 24 април контрабанда на повече от 101 милиона цигари, предназначени за Великобритания в акция, която разкрива огромен черен пазар, предават световните агенции.

Цигарите са открити в три склада в Лиеж, Източна Белгия, с удар, окачествен от страните от ЕС като един от най-големите, направен с една-единствена операция.

Арестувани са 12 души, като сред тях, според някои източници, има българи.

Според телевизия RTL, задържаните българи са двама.

Сред другите арестувани са трима гърци, двама кипърци и белгийци.

И все пак, на фона на 2.5 млрд. годишно укрити данъци от нелегален внос на тютюневи изделия във Великобритания, дори този удар е просто лек шамар, пише британският The Times.

До снощи не беше ясно дали контрабандната стока е закупена на безценица от Източна Европа или е фалшиво производство с най-вероятен произход от Русия, откъдето идва огромната част от такъв тип стока на Острова.

Известно е също, че Русия прекарва нелегалната си стока именно през Белгия. Най-големият незаконен внос на цигари идва от Китай, но стоките оттам пристигат по море.

Великобритания се слави с най-високите си цени на тютюневите изделия за цяла Европа. Оригинална кутия от 20 цигари там е със средна цена от 5.23 паунда. Нелегалната стока с неплатени такси се продава на половината цена - 2.50 паунда.

Черният пазар на тютюневи изделия възлиза на 19% от всички продажби във Великобритания. Търговията се върти пред барове, като цигарите се продават директно от багажниците на коли.

Властите предупреждават, че евтините цигари са или с нелегален внос, или с фалшив произход и съдържат пет пъти повече кадмий, 5.8 пъти повече олово, 160% повече катрани, 80% повече никотин и 133% повече въглероден моноксид.

От началото на 2004 г. досега във Великобритания е разкрит нелегален внос на 6 милиарда цигари, което е почти 20% от целия нелегален внос в страната на всякакъв тип стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase