Снимка: yementimes.com
fallback

Йеменски съд одобри искането на 8-годишната Нуюд Али  да разтрогне брака й с 30-годишния й съпруг, предаде Yemen Times.

„Чувствам се много щастлива, че съм разведена. Отново ще мога да ходя на училище“, заяви момиченцето, което преди два месеца било принудено от баща си да се омъжи.

Родителите я излъгали, че ще я дадат на съпруга й, когато навърши 18 години, но една седмица след сватбата я принудили да живее с него.

Момичето е подало и жалба срещу баща си и поискало развод със съпруга си, който я насилвал и биел.

Според йеменските закони, Ноюд не може да осъжда, защото е непълнолетна, но съдията я изслушал и издал заповед за арест на баща й и съпруга й.

„Мъжът ми ми правеше лоши неща. Бягах от него в стаята, но той ме хващаше, биеше ме и продължаваше да прави с мен, каквото си иска. Когато исках да си играя на двора, той ме караше да ходя с него в спалнята. Това продължи два месеца", казало детето пред съдията.

Когато се оплакала на родителите си и ги помолила да я разведат, баща й й казал сама да върви в съда. Тя така и направила.

Сега, след развода, момичето ще живее при вуйчо си.

Бащата на Нуюд беше пуснат на свобода заради здравословни проблеми, но съпругът й Фаез Али Тамер остава в затвора.

Той не признава вината си. „Тя ми е жена, аз имам права върху нея, никой не може да ми забранява да правя с нея каквото си поискам. Но пък ако съдът или някой друг настоява да се разведа - добре, ще се разведа“, казва съпругът.

Адвокатката Шада Нассер, която защитава момичето, каза, че според закона момиче или момче не могат да встъпят в брак до 15-годишна възраст.

През 1998 година в закона обаче е била внесена поправка, според която родителите могат да съставят договор за брак между децата, даже ако не са навършили 15 години.

До навършването на тази възраст интимна връзка между тях все пак не може да има.

Адвокатът уточни, че делото на Нуюд не е първият такъв случай в Йемен, но за пръв път се случва момичето само да се обърне към съда и да поиска развод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

poli

преди 15 години

ти си

72

pam

преди 15 години

nqmam dumi prosto ta tva dete moje da mu e du6tere basi jivotnoto i kvo vida az ne sum vur6il ni6to neredni ili ne6to podobno kvo hora samo napr nqqm dumi

71

BG

преди 15 години

"Когато исках да си играя на двора, той ме караше да ходя с него в спалнята." Тези хора въобще не ги слуша главата та това е 8 годишно дете и да го правят "булка" тц.. нямам думи просто..

fallback